fbpx

Giving Tuesday

Giving Tuesday är en global dag för givande. Idén är enkel och går ut på att uppmuntra oss alla att göra gott. I år kommer Spädbarnsfonden att under ett dygn med start kl 6 på tisdag den 29 november att på Facebook och Instagram samla in till våra viktiga Minnespåsar. Målet är 24 påsar på 24 timmar.

UPPDATERING: 20221130 

Tack allihop, tillsammans samlade vi in 21 274 kr. Det räcker till 142 minnespåsar!
Målet från början var att på Insta och FB samla in till 24 minnespåsar på 24 timmar. Ni ville mycket mer än så. Tack.💚💚

Minnespåsen: Stöd i sorgen, samma information

Spädbarnsfonden arbetar för att alla föräldrar ska få samma möjlighet till stöd och information när värsta har hänt. Därför finns minnespåsen. Det är en enkel vit tygpåse som innehåller informationsmaterial som kan underlätta för vården att ge föräldrar ett bra bemötande. Minnespåsarna innehåller information och produkter som kan hjälpa föräldrar att samla minnen av sin alltför korta tid tillsammans med sitt barn.

Spädbarnsfonden jobbar för att det i framtiden ska finnas minnespåsar på alla sjukhus att dela ut till föräldrar som mist sitt barn.

BIDRA TILL EN MINNESPÅSE

SWISHNUMMER: 900 21 22

 För att du skall kunna swisha pengar krävs det att du har Swishappen på din mobil eller annan enhet. Se så att Spädbarnsfonden står som mottagare. Du måste godkänna gåvan genom ditt mobila bank-id. Stort tack!

Eller varför inte använda det enkla och snabba swishformuläret nedan!

Stöd över hela landet

Det kan vara en vändpunkt för många föräldrar och anhöriga i sorg att träffa eller prata med andra som delar erfarenheten av att förlora ett litet barn. Spädbarnsfonden har lokalföreningar på tjugo platser i Sverige.

Stockholm – Lokalen en viktig samlingspunkt
Efterfrågan på medlemsaktiviteter i Spädbarnsfondens lokalföreningar är stor. Många har engagerat sig och skänkt saker till den nya föreningslokalen i Stockholm som blivit en viktigt samlingspunkt.

– På torsdag startar höstens tredje och sista samtalsgrupp. Alla träffar och aktiviteter där man får möta andra drabbade föräldrar är så betydelsefulla för själen i sorgeprocessen. Det är viktigt att få känna att ”jag är inte ensam” och att få känna igen sig i andras berättelser, säger Carita Westergren som är ledamot i styrelsen och distriktssamordnare i Stockholm. 

Utöver att vara en given plats för medlemsaktiviteter så används också lokalen till utbildning och informationsträffar. 

– Vi bjuder in dem som möter våra föräldrar till utbildning och informationsträffar för olika yrkesgrupper. Det är viktigt att stötta Spädbarnsfonden för att vi är föräldrarnas röst. Ju mer vi syns och hörs, ju mer angelägen blir forskning och vårdutveckling på området.

Foto: Magdalena Wernefeldt 

Dalarna – Ljusmanifestation synliggör barnen

Ljusmanifestationen Wave of Light arrangeras världen över på internationella minnesdagen för spädbarnsdöd den 15 oktober. I Sverige arrangerades Wave of Light första gången 2018 av Chathrine Eriksson och Monica Bodin, två eldsjälar från Borlänge.

– Chathrine hade nyss förlorat sin dotter Jasmine och jag som granne och vän ville hjälpa till att synliggöra alla saknade små barn, säger Monica Bodin.

Chathrine menar att hon som många andra föräldrar kämpar med att hålla sitt bortgångna barns minne vid liv i ett samhälle som varken vill höra på eller lyssna.

– Det kan vara otroligt tufft och ibland en ensam väg att vandra genom sorgen. Genom Wave of light kan vi samla alla som förlorat ett litet barn oavsett hur längesedan det var. Här vi får prata om våra barn på en trygg plats. Här kan vi gråta och bli tröstade. Syskon och mor/farföräldrar återkommer också varje år. Det är lika viktigt för dem att omvärlden ser alla deras barnbarn eller syskon. Sorgen och saknaden försvinner aldrig, den förändras bara efter vägen, säger Chathrine.

Sedan några år livesänds manifestationen på Spädbarnsfondens Facebook-sida.

Foto Anders Gårdestig

Kalmar – Far- och morföräldrar får stöd i sin dubbla sorg
Att se sitt eget barn i den djupaste sorg och själv sörja sitt barnbarn är en dubbel sorg. Omvärlden glömmer också lätt bort mor- och farförldrarnas sorg. Det kan ibland upplevas som extra tungt och ensamheten kan bli stor.

Kristina Schneier och Malene Wester har båda förlortat ett barnbarn och fick kontakt via Spädbarnsfonden i Kalmar. Kristina var under en tid samtalsstöd till Malene.
– Vi pratade på telefon och träffades ibland. Jag låg ett år före i sorgen och kunde känna igen mönster och bekräfta att så jar jag också känt, berättar Kristina.

Nu ger de båda stöd till andra anhöriga. Det handlar så väl om samtal på telefon och mejl, som praktiska råd och att göra något tillsammans. Många sätter sin egen sorg på ”vänt” och fokuserar på att stödja till sitt eget barn.
– När mitt barnbarn dog tänkte jag direkt: här finns det något för mig att göra. Min dotter hade ju en 1,5-åring hemma. Hur skulle de kunna ta hand om henne mitt i allt? Gråta fick jag göra i bilen hem, säger Malene.
– Det är viktigt att få höra att våra reaktioner är helt normala, säger Kristina.

Att få tala med andra mor- och farföräldrar är till hjälp.
– Vi har varit med om samma sak och förstår varandra.


Foto: Magdalena Wernefeldt

 

”Att Spädbarnsfonden finns är en trygghet för både vården och föräldrar som mister barn”

Ann Larsson, Spädbarnsfondens stödsamordnare och sjukhuskontakt, möter ett stort antal människor som arbetar i vården. Att nå ut med information om betydelsen av Minnespåsen och att Spädbarnsfonden finns för föräldrar som förlorat barn gör vården tryggare i bemötandet.

Läs mer

BIDRA TILL EN MINNESPÅSE

SWISHNUMMER: 900 21 22

 För att du skall kunna swisha pengar krävs det att du har Swishappen på din mobil eller annan enhet. Se så att Spädbarnsfonden står som mottagare. Du måste godkänna gåvan genom ditt mobila bank-id. Stort tack!

Eller varför inte använda det enkla och snabba swishformuläret nedan!

0
%d bloggare gillar detta: