fbpx

Änglasyster ger tröst åt sörjande syskon

 In Startsidan

Boken ”Min änglasyster” kom till när Annakarin Jerndahls nära vänner förlorade sin dotter Filippa. Hon dog i sin mammas mage och familjen hamnade i djup sorg.

– Jag skrev ”Min änglasyster” till storasystrarna Isabelle och Mathilda i hopp om att försöka hjälpa dem i deras sorg, att ge dem någon form av tröst och hopp. Deras lillasyster är med dem trots att hon inte är kvar här på jorden, berättar Annakarin.

Boken är en bilderbok och handlar om en tjej som förlorat sin syster som har blivit en ängel. Hon finns men syns inte. Som en änglasyster finns man ändå med, till exempel när det andra syskonet gör olika saker som att leka eller att cykla.

Annakarin är grafisk formgivare och kände att det hon kunde göra för att hjälpa sina vänner i sin sorg var att skriva boken. Det blev en viktig del i deras sorgearbete och efterhand gjorde hon fler exemplar, för fler ville ha den.

-Min förhoppning med boken är att den ska kunna ge en ljusare syn på döden. Ofta har föräldrarna fullt upp med sin egen sorg och det kan vara svårt att prata om döden och om vad som har hänt. Barnen måste få sin tröst. Jag vill att barnen ska få ha sin egen tro och uppfattning kring vad som händer efter döden och för dem är änglar inget konstigt, berättar Annakarin och fortsätter:

-Från min barndom har jag en vacker bild med av en skyddande ängel som vakar över oss. Oavsett vilken tro man har, tycker jag det är en fin tro att ha en ängel med sig. Jag tror det blir lite ljusare att se på döden med den synen. Döden behöver inte vara så mörk, och för barn tror jag det kan hjälpa att få det med sig tidigt.

Nu har det gått mer än tretton år sedan vännerna miste sin Filippa och boken skrevs. Annakarin har fått återkopplingar från många håll på att boken har varit viktig och att den gett tröst.

-Förra året utvecklade jag boken för att passa alla barn som förlorat någon nära och gav ut den på eget förlag. Den är nu även översatt till engelska, avslutar Annakarin.

Annakarin har skänkt en upplaga av boken  ”Min Änglasyster” till Spädbarnsfonden och boken finns nu i vår webbutik.  Den finns även på vissa bibliotek, kyrkor och begravningsbyråer.


Annakarin Jerndahl


Filippa med sina storasystrar
Isabelle och Mathilda

 

 

 

 

 

Recent Posts
0
Avtackning av styrelsemedlemmar
%d bloggare gillar detta: