fbpx

Anna Akselsson om sin studie: Barnmorskornas kunskaper kring fosterrörelser ökade

 In Startsidan

Att lättare uppmärksamma fosterrörelser och lära känna sitt barn i magen. Det är delar av det som barnmorskan Anna Akselsson forskat kring. Nu har hennes studie blivit publicerad och Anna ska utveckla sin forskning vidare.

Barnmorskan Anna Akselsson var en av dem som fick medel från Spädbarnsfondens forskningsfond 2018. Annas projekt har handlat om att utvärdera Mindfetalness, en metod som kvinnan kan använda för att lättare uppmärksamma fosterrörelser och lära känna sitt barn i magen. På så sätt kan kvinnan lättare avgöra när hon ska söka vård om mönstret avviker från det normala. Ett barn som rör sig mindre än det brukar kan vara ett tecken på att barnet inte mår bra i magen. Hälften av alla barnmorskemottagningar i Stockholm blev lottade att dela ut information om Mindfetalness och hälften till standardvård. Studiens syfte var att dels hjälpa gravida men också att underlätta för barnmorskor.

– Det har gått väldigt bra! Jag har sett att barnmorskorna har tyckt att det har varit givande och majoriteten av de som deltog i studien ville inte sluta med metoden när studien var klar vilket var roligt. Barnmorskornas kunskaper kring fosterrörelser ökade och det var ett av mina mål, säger Anna Akselsson.

Nu har studien ”Midwives’ experiences of using the Mindfetalness method when talking with pregnant women about fetal movements” publicerats i tidskriften Women & Birth.

– Jag ville att den skulle publiceras i en tidskrift med open access så alla kan ta del av den, både gravida och barnmorskor. Det kommer att komma till nytta i hela världen och inte bara i lilla Sverige.

Nu ska Anna forska vidare kring Mindfetalness och tänker koncentrera sin forskning på utlandsfödda kvinnor eftersom de löper större risk för ett negativt graviditetsutfall, till exempel att föda barn som har lägre Apgar score.

– Kvinnor som inte är födda i Sverige och inte förstår språket är i en mer utsatt situation och jag vill hjälpa dem ytterligare, så det är min tanke just nu, säger Anna Akselsson.

Här finns Anna studie att läsa. 

Här finns två avsnitt av podden ”Babypodcast” där Anna medverkar. Avsnitt 1 och avsnitt 2.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: