fbpx

Året efter Aaron- boken blev Heléns väg ur sorgen

 In Startsidan

För Helén Klint blev vägen vidare ur sorgen efter att ha förlorat sonen Aaron att skriva en bok.

Helén och hennes sambo Arvid Jansson hade under flera år genomgått IVF-behandlingar och efter en lång väntan blev de gravida med Aaron.  Helén hade en bra graviditet, men i vecka 27 blev Aaron förlöst med akut kejsarsnitt på Södersjukhuset i Stockholm. Det blev en tuff förlossning och för lille Aaron blev den traumatisk. Allt såg ändå ut att gå bra även fast läget var kritiskt. Men efter tre dagar dog Aaron efter sviterna av den tuffa förlossningen; han hade fått en propp i lungan.

– Vi hade längtat och kämpat med många IVF-behandlingar. Jag blev desperat efter ett nytt barn, men var osäker på om jag skulle orka ännu fler behandlingar, berättar Helén

Hon började gå hos en psykolog för att bearbeta sorgen och där kom hon i kontakt med ACT-terapi (acceptance and commitment therapy) som är en form av KBT-behandling.

– Metoden har stora inslag av mindfullness och självmedkänsla och jag började intressera mig för sorg och sorgearbete. Sorgen blev mitt projekt och jag läste många böcker om hur man kan ta sig vidare, fortsätter Helén.

Aaron dog i april 2016 och under den sommaren som följde började Helén skriva dagbok om vad hon gått igenom. Nästan på årsdagen av hans död fick familjen det efterlängtade beskedet att de var gravida igen, nu med Carl som idag är 1,5 år.

Det var under föräldraledigheten med Carl som Helén satte sin plan i verket att börja skriva en bok om sina upplevelser och hur hon hittat vidare ur sorgen. Boken är en berättelse om vad som hände med Aaron, året som följde och vilka verktyg som hjälpte henne att hantera ångest och jobbiga tankar som följde med sorgen.

– Jag vill att den ska fungera som en hjälp till självhjälp. Framförallt vill jag förmedla att det är viktigt att ta hjälp utifrån, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas den kan vara en hjälp och ett stöd till de som drabbas och deras närstående, men även till vårdpersonal, kuratorer och andra yrkeskategorier som träffar föräldrar i sorg.

Boken som heter Året efter Aaron finns att köpa i Spädbarnsfondens gåvoshop.

Recent Posts
0
lanterna i trädhänder och hjärta
%d bloggare gillar detta: