fbpx

Australien tar krafttag för att minska dödfödslar

 In Startsidan

Australien satsar 11 miljoner dollar, motsvarande nästan 70 miljoner svenska kronor, på att minska antalet dödfödslar i landet. ”Det är fantastiskt”, säger Malin Asp, ordförande för Spädbarnsfonden.

I Australien föds sex barn stilla varje dag, vilket betyder att 2000 familjer drabbas av en svår förlust och sorg varje år. Och trots att forskning visar att det går att sänka antalet dödfödslar så har siffrorna inte förändrats i Australien under de senaste två decennierna.

Men nu tar den Australienska regeringen krafttag och satsar 11 miljoner dollar, motsvarande nästan 70 miljoner svenska kronor, på att sänka dödstalen för barn som dör innan de föds och att stötta de familjer som förlorat sina barn.

För Malin Asp, ordförande i Spädbarnsfonden, är detta en fantastisk nyhet.

– Det är fantastiskt att Australien satsar på att minska dödstalen OCH att förbättra omhändertagande av familjer som mist små barn. Det de gör är ett helt paket av åtgärder, vilket är precis vad som behövs, säger hon.

Pengarna kommer bland annat att läggas på saker som utbildning där man kommer titta särskilt på riskgrupper, att stötta kvinnor från annan kultur eller språklig bakgrund, att utveckla nya riktlinjer för vården och uppdatera befintliga riktlinjer, möjliggöra långsiktig forskning om dödfödslar, öka obduktioner och utredningar av dödfödda för att ta reda på mer om orsaker. De ska även ta fram en bärbar billig enhet för att övervaka fosterrörelser med.

Regeringens plan sträcker sig över tio år och deras mål är att minska antalet dödfödslar i landet med 20 procent de närmaste fem åren.

Malin Asp hyllar initiativet och hoppas att Sverige tar efter.

– Spädbarnsfonden fortsätter arbeta för att Sverige ska göra liknande satsningar och vi följer utvecklingen i Australien och håller kontakt med våra systerorganisationer där och lär av varandra.

Här finns pressmeddelandet att läsa i sin helhet.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: