fbpx

Barnmorskan Marianne: Vissa människor jag mött bär jag med mig genom livet

 In Startsidan

I går var det barnmorskans dag och det var många som ville hylla deras viktiga fina arbete. Spädbarnsfonden har pratat med barnmorskan Marianne Kördel på Akademiska sjukhuset i Uppsala om hennes jobb, de bästa stunderna och de svåra situationerna när barn dör.

Hur är det att jobba som barnmorska?

– Det är ett fantastiskt jobb, det är väldigt brett och det är fantastiskt att få jobba med kvinnor i alla åldrar. Att jobba med människor överlag är ju givande. Dock är arbetssituationen ansträngd så det är svårt att räcka till, att prioritera och det finns tillfällen då man känner att man vill dela på sig. Det är hårt tryck och höga krav.

Kan du berätta om de bästa stunderna i ditt jobb?

– Det är när jag känner att jag har kunnat vara till bra stöd för någon. Oavsett om det handlar om glädje, sorg, rädsla eller ångest så är det fantastiskt att kunna ge rätt verktyg och stärka och lyfta någon. Jag vill stödja och stärka dem jag möter och ge dem något som kan bära dem vidare. Sen har det ju varit många fantastiska möten och födslar genom åren som också varit härliga. Vissa människor jag mött bär jag med mig genom livet.

Det går ju inte alltid bra, barn dör vid förlossningen eller en mamma måste föda ett dött barn. Hur är de här situationerna för dig?

– Det är ju alltid en stor sorg förstås och mycket lidande. Men där, i de stunderna, känner jag ännu mer hur viktigt det är att ge stöd, finnas till hands och ge hopp. Att jag vågar visa egna känslor är viktigt, att visa empati och medkänsla. Jag är stolt över att vi prioriterar stödet till dessa familjer här där jag jobbar.

Vad försöker du tänka på vid de situationer då ett barn dör?

– Att inte lämna föräldrarna ensamma utan att finnas för dem när de behöver. Att svara på alla frågor som kommer och att informera om nästa steg, vad som händer härnäst. Och så är det viktigt att våga fråga föräldrarna vad de vill och behöver, alla människor är olika och varje tillfälle är unikt. Jag brukar också prata med dem om att de ska berätta vad som hänt för personer som står dem nära; syskon, nära vänner, anhöriga, att dela minnena av barnet med fler i familjen. Uppmuntrar att de som står nära kommer och träffar barnet.

Hur brukar minnespåsarna tas emot av föräldrarna, brukar du säga något speciellt när du ger dem?

– När vi delar ut minnespåsarna så visar vi innehållet och berättar om det. Materialet för hand – och fotavtryck erbjuder vi att hjälpa till med för det är ibland svårt att orka göra det på egen hand. Ibland kommer frågor från anhöriga om varför barn dör och om det är vanligt och då är det jättebra att kunna hänvisa till Spädbarnsfondens hemsida.

Lär du dig något av varje förlossning?

– Ja absolut. Varje gång man har ett djupare möte med människor så lär man sig något. Och även om många förlossningar kan likna varandra så är varje tillfälle unikt och jag lär mig något nytt.

 

Av Anneli Wikström

 

Fakta

Namn: Marianne Kördel

Ålder: 67 år

Bor: I Uppsala

Yrke: Barnmorska på Förlossningen och Auroramottagningen på Akademiska sjukhuset

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: