fbpx

Begravning – här är dina rättigheter

 In Startsidan

Att begrava sitt barn är något ingen vill föreställa sig men när det värsta sker kan det vara bra att veta vad som gäller. Vilka rättigheter finns? Vad får man och vad får man inte göra. Spädbarnsfonden bad Fonus transportchef Veronica Cederholm svara på några viktiga frågor.

Vad har man för rättigheter när man begraver sitt barn?

– När man ska begrava ett litet barn har man samma rättigheter som när man begraver en vuxen person. Man får till exempel välja ledig gravplats på den kyrkogård/begravningsplats man önskar. Men det finns också fält på flera kyrkogårdar som är anpassade för barn och spädbarn. De är oftast lite mer uppväxta med träd och buskar runt omkring så det blir en lite mer avskild plats. Du har så klart också rätt att välja om du vill ha en kyrklig begravningsgudstjänst eller en borglig ceremoni.

Får man köra barnet själv till begravningen?

– Ja man får köra sitt barn på egen hand om man vill. Både till krematoriet eller till gravplatsen. Det krävs inga tillstånd för det.

Får man sprida barnets aska?

– Ja, du får sprida askan över land eller hav men det krävs tillstånd av den Länsstyrelse där platsen man önskar ligger. Och önskar man att sprida askan i en minneslund så kontaktas den kyrkogårdsförvaltning där önskad minneslund finns för att fylla i ett medgivande om gravsättning i minneslund. I minneslundarna får man dock inte vara med när askan gravsätts då en minneslund är en helt anonym plats, kyrkogårdspersonal ordnar då med gravsättningen du vet inte var och när det sker men det kommer ett brev när askan är gravsatt med ett datum när det har skett.

Får man behålla en del av askan som ett minne?

– Nej, det får man inte göra i Sverige vi får inte dela askor utan all aska skall gravsättas på utsedd plats. Det har med griftefriden att göra, man kan inte dela upp en människa för att den måste få frid. Det finns dock undantagsfall då askan efter en avliden kan få delas om länsstyrelsen ger tillstånd till det. Ett sådant får ges endast om det finns synnerliga skäl för det så som att en del av askan ska gravsättas utomlands, och det är uppenbart att man kommer att hantera askan på ett respektfullt sätt.

Veronica Cederholm på Fonus berättar om vad man får och inte får göra när man begraver ett barn. Foto: Fonus.

Om barnet ligger i en kista, får man öppna den och ta farväl innan gravsättning?

– Ja det går bra att öppna kistan och hålla i barnet och ta farväl innan det gravsätts.

Vad kan man ordna själv när det gäller en begravning?

– Du kan i stort sätt ordna allt själv. Alla har rätt att boka en begravning och ordna med allt från transport till gravsättning själv. Om det finns ekonomiska hinder ska man tänka på att det går att söka ekonomiskt bistånd från Socialtjänsten. Det kan ibland kännas viktigt för en förälder att planera och vilja göra allt själv som en del i sorgearbetet men det kan också vara bra att ha någon som planerar och få hjälp av någon som kan.

Hur långt efter att barnet dött måste man begrava det?

– 30 dagar efter barnet dött måste man antingen jordfästa eller kremera det enligt begravningslagen.

Hur länge kan man vänta med en gravsten?

– Det finns inga regler om hur länge man kan vänta. Du kan vänta hur länge som helst. Det finns inget krav på att det måste finnas en gravsten så det gör du när du känner att du orkar och vill.

Vad är ett DNA-smycke och hur fungerar det?

– Ett DNA-smycke fungerar så att vi använder en bomullstops och tar DNA från en avliden som vi sedan skickar till ett företag som tar DNA:t och kristaliserar det. Sedan kan man välja om man vill ha ett smycke eller en minneskristall. Smycket kan vara ett halsband eller en ring. På så sätt kan man bära med sig barnets DNA som ett minne. Man får också med en ampull med de DNA kristaller som inte används till ev. smycke eller minneskristall av DNA om man i framtiden vill göra fler smycken, ett test eller kanske släktforska. Vill man inte ta ett DNA-prov och barnet är tillräckligt utvecklat så det har fingeravtryck så kan man också ta ett foto av fingeravtrycket som man bär i ett smycke.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
Tove och Henry som dog fem dagar gammal
%d bloggare gillar detta: