fbpx

Se bilder från Wave of light

 In Startsidan

Den 15 oktober var det den internationella minnesdagen för spädbarnsdöd.  Runt om i världen tände vi ljus under manifestationen Wave of light. Vi bad er skicka bilder från hur det såg ut hos dig.
Se bildspelet med de bilder som skickades in.

 

På vår Facebook sida kan du också se bilder från ljusmanifestationen i Borlänge.
Här kan du lyssna till en intervju i P4 Radio Dalarna med Ida Karlsson från Spädbarnsfonden och Chathrine Eriksson, en av initiativtagarna till ljusmainfestationen. Intervjun kommer 2 timmar och 44 minuter in i sändningen.

Här kan du läsa en artikel hämtad från Dalarnas tidningar från den 15 oktober 2018. Skriven av Seth Jansson, Dalarnas tidningar.

Marschaller tändes för att uppmärksamma spädbarnsdöd

Sveatorget lyste upp när manifestationen mot spädbarnsdöd, Wave of light, hölls under måndagskvällen.

Under måndagskvällen samlades människor på Sveatorget för en ljusmanifestation för barn som dör innan de fötts eller innan de fyllt ett år.

De som samlats tände ljus och marschaller. Arrangörerna hade fått låna ett träd genom Lokstallarna i Falun. Anhöriga kunde skriva lappar med namn och hälsningar till barnen de saknade och lapparna sattes upp i trädet som skapats av Veronica Gudmundson.

– Det är för att uppmärksamma spädbarnsdöd. Min granne Chathrine förlorade sin dotter för fyra år sedan. Då kom jag i kontakt med det. Jag har tidigare varit en av dem som inte tänkt så mycket på det, säger Monica Bodin, arrangör.

Monica Bodin frågade Chathrine Eriksson om de inte skulle göra någon slags manifestation och Chathrine föreslog Wave of light.

– Jag blev jätteglad när hon frågade. Det är inte så många som inte drabbats som engagerar sig i det här. Det här betyder jättemycket för då syns vi, säger Chathrine Eriksson.

– För mig personligen betyder det att min dotter får lysa här. Annars är hon osynlig.

Wave of light kommer från USA och började på 80-talet. Den 15:e oktober varje år hålls manifestationen där ljus tänds för saknade spädbarn.

Tanken är att manifestationen ska bli årligt återkommande även i Borlänge.

Chathrine Eriksson och Monica Bodin kontaktade Spädbarnsfonden om att arrangera minnesstunden.

– Självklart ville vi vara med på det. Vi tycker det är fantastiskt bra att fler vill driva frågan, säger Ida Karlsson, kontaktperson i Dalarna för Spädbarnsfonden.

Spädbarnsfondens arbete liknar andra fonder så som Barncancerfonden eller Bröstcancerfonden. De jobbar för att väcka uppmärksamhet i frågan och att stötta forskningen om spädbarnsdöd och även anhörigas situation.

– Det vi vill uppnå är att folk ska få mer kännedom. Om man inte är engagerad så tänker man kanske inte så mycket på det. Men poängen är att folk ska få vetskap att det finns många människor därute som går med den här sorgen, säger Monica Bodin.

Ljusträd vid Wave of light

Wave of light

Wave of light

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: