fbpx

Birgitta tillverkar svepefiltar åt spädbarn som dör. ”Svepefiltarna skapar en värdighet”

 In Startsidan

Birgitta Nordström är textilkonstnären som tack vare en oväntad fråga för drygt 10 år sedan  började tillverka svepefiltar åt spädbarn som dör. Nu ställer hon ut sitt arbete på galleri HV i Stockholm.

Mellan 14 oktober och 28 november ställer textilkonstnären Birgitta Nordström ut delar av sitt arbete på Galleri HV på Djurgården i Stockholm, utställningen beskrivs som en vacker utställning om textilens betydelse vid livets slut. Att Birgitta de senaste åren jobbat hårt med att tillverka svepefiltar till spädbarn som dött började egentligen redan för 25 år sedan med att hon vävde bårtäcken som ett examensarbete. Med anledning av hennes arbete med bårtäcken blev hon inbjuden att komma till Australien och prata om traditionerna kring bårtäcken och när hon väl stod där fick hon en fråga av en läkare. Han undrade om Birgitta kunde börja tillverka svepfiltar åt barn som dör.

– Det var en ny värld som öppnades sig för mig där och då. Frågan blev en startpunkt, säger hon.

I dag samarbetar Birgitta med Östra sjukhuset i Göteborg dit hon levererar små fina vävda svepefiltar som ges till föräldrar som befinner sig i sin värsta mardröm, att ha förlorat sitt barn. Och genom vårdpersonal har hon fått höra hur mycket de små filtarna betyder. Östra sjukhuset var en av de center som ingick i den kliniska studien där behovet av svepefiltar prövades.

– Att få en vävd filt att få linda in sitt barn i är något helt annorlunda än att få ett lakan eller handduk som det står Alingsås tvätteri på. Filten kan underlätta avskedet och i många fall vet jag att den har fått följa med under hela den smärtsamma perioden, på sjukhuset och sedan med barnet då det hämtas för begravning eller kremering, säger hon.

Hennes förhoppning framöver är att hennes svepefiltar ska finnas på samtliga förlossningar i landet.

– Filtarna räddar inga liv men de skapar en värdighet, säger Birgitta.

 

Fakta: Birgitta Nordström

Ålder: 57 år

Bor: På Hönö

Aktuell: Med utställningen ”En slags sorgesång” på Galleri HV som ligger på Djurgårdsslätten i Stockholm. Utställningen pågår mellan 14 oktober och 28 november, ons-lör mellan 12-16 och 11-16 på lördagar.

Läs mer om Birgittas arbete här.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: