fbpx

Danijela Pavlica: Jag vill kämpa för att inga fler ska behöva ta farväl av sina barn

 In Startsidan

Influencern Danijela Pavlica började känna att fosterrörelserna minskade i magen och oron steg. På ultraljudskontrollerna fick hon beskedet att allt såg bra ut. Men en dag i vecka 34 blev det plötsligt helt stilla i magen. Sonen Lyon levde inte längre. Nu startar Dani en insamling tillsammans med Spädbarnsfonden för att inga fler barn ska behöva dö.

Under två veckor tid hade Danijela Pavlica känt att barnet i magen rörde sig mindre och hon tyckte att det inte kändes som vanligt. Barnet gick från att vara väldigt aktivt till att det knappt rörde sig alls. När hon sedan vaknade en morgon var det helt stilla i magen.

– Jag befann mig i vecka 34 och hade precis varit på ett rutinbesök och gjort ultraljud samma vecka som detta inträffade. Allt såg bra ut på rutinultraljudet och jag kunde inte i min vildaste fantasi ens föreställa mig att något sånt här kunde inträffa. I och med att allt såg fint ut på återbesöket så lyssnade jag på barnmorskan som lugnade mig och sa att barnet får mindre plats att röra sig på desto längre in i graviditeten man kommer, berättar Dani.

Dani åkte in på en extra kontroll samma dag som rörelserna i magen stannade av. Hon kände sig illa till mods för att hon kände att allt inte stod rätt till men hon kunde inte föreställa sig vad hon skulle få för besked hos barnmorskan.

– Väl på plats kunde dom ganska så snabbt konstatera att dom inte hittade något hjärtljud på våran son. Det kom som en chock och jag tror inte riktigt att jag förstod beskedet de gav mig. Allt var bara väldigt, väldigt chockartat och jag var som i en dimma.

Chocktillståndet tog över och Danijela berättar att hon är glad att sjukvårdspersonalen var så professionella och hjälpte henne och sambon Babak.

– De var väldigt behjälpliga och gav oss tips och råd på vad som kan vara bra att tänka på i såna här situationer och vi lyssnade mycket på dem. Det vi gemensamt kom överens om var att åka hem och låta allt landa lite och sen komma tillbaka morgonen därpå för att bli igångsatta. Och jag är så glad för att de bad oss ta det lite lugnt. För den första tanken som slog mig var att jag ville bli snittad där och då men när jag hann landa lite i allt insåg jag att det inte var det jag ville. Att föda naturligt är det jag alltid har velat även om jag denna gång inte skulle få ett levande barn, säger Danijela.

Förlossningen tog 13 timmar men under den tiden kunde Danijela och Babak prata med personalen, ställa frågor, gråta och bearbeta situationen. Paret hade många frågor och funderingar, bland annat om hur det skulle bli när deras son Lyon väl föddes. Dani minns att hon undrade hur hon skulle reagera när Lyon kom ut och hon fick se honom, om det var vanligt att man höll i barnet och om det skulle bli en fin stund. Den 22 februari klockan 23.35 föddes slutligen Lyon stilla.

Danijela Pavlica och sonen Lyon.

Dani och sonen Lyon. Bild: Privat.

 

 

Vill du bidra till Danijelas insamling för att minska spädbarnsdödligheten och hjälpa Spädbarnsfonden att hjälpa andra? Klicka här för att stötta!

 

 

 

 

 

 

– Det var den finaste förlossning jag varit med om. Jag vet att jag var fullt medveten om att han inte var vid liv men någonstans innerst inne så hoppades jag in i det sista att han skulle vakna. Jag hade bytt allt i livet mot att bara få höra hans lilla skrik! Snälla bara en gång tänkte jag. Han sover bara. Snart så vaknar han och är med oss. Det var rent av önsketänkande och innerst inne visste jag att så skulle fallet inte bli, berättar hon.

Det blev helt naturligt för Dani att lägga Lyon på bröstet och hålla honom i famnen. Hon berättade för honom hur älskad och saknad han var och hur mycket storasyster Vienna hade sett fram emot att få hålla honom. Dani och Babak fick Spädbarnsfondens minnepåse och gjorde hand- och fotavtryck. De tog bilder, klädde på honom och gav honom en snuttefilt. Sedan pendlade de mellan sjukhuset och hemmet i tre dagar för att tvååriga dotter Vienna inte skulle bli drabbad och behöva känna deras sorg.

– Det är en stor skuld man bär som förälder. Samtidigt som vi ville vara med Lyon så fick man skuldkänslor för Vienna. Men det viktiga är att göra det som känns rätt och att inte ångra någonting. Jag är tacksam att vi valde att vara med vår son så mycket vi bara kunde.

Men att lämna BB utan sitt barn beskriver Dani som den värsta känslan hon varit med om. Att det var tre personer som åkte in men bara två som återvände hem.

Danijela Pavlica, sambon Babak och sonen Lyon.

Danijela Pavlica, sambon Babak och sonen Lyon tillsammans. Bild: Privat

Det har snart gått fyra veckor sedan de höll i Lyon för sista gången. Dani säger att hon pendlar i sitt mående. Vissa dagar är hon pigg och glad men så kommer dagar då hon inte orkar någonting.

– Jag har varit väldigt trött på senaste men jag kämpar på. Ibland får man må sämre, oavsett vad man varit med om, och det är helt okej. Det viktiga är bara att våga visa det och prata om det. Stäng aldrig in dig själv utan våga att be om hjälp om du känner att du behöver hjälp, säger hon.

Och stöttningen som Dani och hennes familj har fått efteråt beskriver hon som helt otrolig. Inte bara kärleken från nära och kära utan också från hennes följare.

– Andra familjer i samma eller liknande situationer har trätt fram och jag är så otroligt tacksam för alla fina människor. Att få veta att jag inte är ensam om detta hjälper mig så otroligt mycket. Är det något jag lärt mig av allt detta så är det att man bara har ett liv så ta vara på det så gott ni kan och var snälla mot er själva och andra. Sorgen man går igenom är något man aldrig kommer att bli av med! Den kommer för alltid att finnas där men däremot kommer man lära sig att leva med den.

Nu startar Dani en insamling till förmån för Spädbarnsfonden. Hon vill kämpa för att minska spädbarnsdödligheten och för att inte fler familjer ska behöva ta farväl av sina barn.

– Jag vill minnas Lyon och minnas tiden med honom som något vackert och fint! Han gjorde mig hel och utan honom hade jag kanske aldrig förstått att sån här faktiskt händer! Han fyller mig med så mycket kärlek och det är för Lyon och andra familjer som befinner sig i samma situation som jag gör detta.

Vill du bidra till Danijelas insamling för att minska spädbarnsdödligheten och hjälpa Spädbarnsfonden att hjälpa andra? Klicka här för att stötta!

Fakta:

Namn: Danijela Pavlica

Familj: Sambon Babak Faramarzian, dottern Vienna Pavlica och änglasonen Lyon Pavlica

Yrke: Influencer

Bor: Östermalm, Stockholm

Här kan du följa Danijela på Instagram

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: