fbpx

”De här tre dagarna var de bästa i mitt liv, men samtidigt de värsta så klart”

 In Startsidan

För åtta år sedan förlorade Ulrika Larsson och Mathias Sandström sitt barn. Lilla Pyrets hjärta slutade plötsligt slå i magen strax innan födseln. Ulrika berättar om hur hon hanterade sin sorg och lyckades se framåt.


Förväntningarna och glädjen inför att bli föräldrar för första gången bubblade hos Ulrika Larsson och Mathias Sandström från Upplands Väsby. Tre dagar efter utsatt förlossningsdatum startade värkarna på morgonen på långfredagen 2012. Vid lunchtid samma dag åkte de in på kontroll och fick veta att allt såg bra ut. Pyret som låg i magen mådde fint och hjärtat slog med full kraft men då Ulrika inte hade öppnat sig så valde de att åka hem igen för att vänta ut kraftigare värkar.
– Men så mot kvällen kände jag att värkarna lugnade ner sig betydligt och Pyret kändes stilla i magen. Då valde vi att åka tillbaka till förlossningen för en kontroll, berättar Ulrika.

Men väl inne på förlossningen så kunde man inte höra några hjärtslag och vid ultraljudsundersökningen så visade det sig att Pyrets hjärta inte längre slog.
– Jag blev bara tyst och stirrade in i en vägg. Jag hamnade i chock och det gick inte att ta in. Mathias grät men jag tror inte ens att jag fällde en tår just då, minns Ulrika.
Morgonen efter fick Ulrika föda lilla Pyret och under tre dagar fick de ha henne i sin närhet. De badade henne, klädde henne och alla nära och kära fick komma och träffa henne. Ulrika och Mathias ville att familjen skulle ha en mental bild av Pyret, vem hon var och hur hon såg ut.
– De här tre dagarna var de bästa i mitt liv, men samtidigt de värsta så klart, säger Ulrika.

Ulrika och Mathias tillsammans med Pyret. Foto: privat.

När Ulrika och Mathias kom hem från sjukhuset, utan sitt barn, började Ulrika med sin sorgebearbetning. Hon gick in på nätet och letade efter andra som varit med om samma sak. Hon hittade Spädbarnsfonden där man erbjöd samtalsstöd, hon började följa bloggare som skrev om sina upplevelser och hon gick med i olika Facebookgrupper. Ulrika pratade med så många hon kunde om sin sorg.
– Jag hade ett enormt behov av att prata medan Mathias ville gå tillbaka till jobbet. Vi hanterade vår sorg på olika sätt och det måste vara okej, säger Ulrika.
Hon och Mathias tog också hjälp av prästen på sjukhuset och gick på var sitt håll hos psykolog för att få ventilera. Och det som höll Ulrika vid gott mod var hoppet om att få bli gravid igen.

Det var dock lättare sagt än gjort och till sist tog de till hormoner som hjälp på traven och då blev Ulrika gravid – med tvillingar. Två år efter att Ulrika och Mathias förlorade Pyret föddes Kasper och Emilia.
– Vi har varit öppna med barnen och pratar mycket med dem om deras änglasyster. Och jag kan hantera sorgen även om vissa dagar är svårare än andra, som påsken till exempel eftersom hon är född på påskafton. Men hon är med oss i allt vi gör men jag tänker inte längre på sorgen hela tiden och det tror jag är för att jag bearbetade den så intensivt när Pyret lämnade oss.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: