fbpx

”Det känns så fint och viktigt att kunna vara ett stöd”

 In Startsidan

”Det känns så fint och viktigt att kunna vara ett stöd”, säger Elin Blent som är distriktssamordnare i Kalmar län.

Det kan vara en vändpunkt för många föräldrar i sorg, att få chansen att träffa andra som har liknande erfarenheter. På många ställen i landet ordnas därför lokala samtalsgrupper, minnesstunder och öppna träffar. Spädbarnsfondens lokala verksamhet är indelad efter länen och i de flesta lokala distrikt finns en eller flera distriktssamordnare och kontaktpersoner.

De kommande dagarna fram till #GivingTuesday har vi pratat med några av våra medlemmar som på olika sätt engagerar sig för Spädbarnsfonden. Vi kan inte nog tacka er alla för ert engagemang!

#GivingTuesday  handlar om att alla kan göra något för att hjälpa andra. I vår förening finns det många exempel på goda initiativ där medlemmar, anhöriga och vänner engagerar sig på olika sätt. Alla ideella krafter och det engagemanget betyder oerhört mycket för oss, stort som smått. Det är tillsammans vi blir starka och kan förändra!

Här möter vi med Elin Blent som sedan 2017 är distriktssamordnare i Kalmar län.

Elin Blent, DS i Kalmar län

Elin Blent, Distriktssamordnare i Kalmar län

– Jag och min man förlorade vår dotter Elsa i december 2013. Jag fick kontakt med Angela på kansliet, efter att jag googlat på spädbarnsdöd och Spädbarnsfonden dök upp. Det är så viktigt och bra att kunna prata med någon som förstår, någon som kan säga att det faktiskt går att ta sig igenom det som har hänt, även fast man inte tror det då.

Hur kom det sig att du började som distriktssamordnare?

– Jag jobbar på förlossningen i Kalmar och är ju faktiskt den som träffar de drabbade föräldrarna först av alla. Det är så viktigt för föräldrarna att kunna ha någon att vända sig till. Jag blev distriktssamordnare 2017.

Vad gör en distriktssamordnare?

– Jag ser till att det finns minnespåsar på sjukhusen i Kalmar län. Förlossningen i Kalmar var faktiskt ett av de första sjukhusen i Sverige som fick minnespåsarna. De är enormt uppskattade, både av föräldrarna, men även av personalen. Det är ett stort stöd för dem. Jag arrangerar också samtalsgrupper och träffar. Till exempel har vi haft familjeträffar där vi har grillat tillsammans, berättar Elin och fortsätter:

– Det känns så fint och viktigt att kunna vara ett stöd för föräldrar tiden efter de har förlorat ett barn; det finns hopp, man kan ta sig igenom, men det måste få ta sin tid. Det är viktigt att få höra det som förälder, för det tror man inte. Vi har även kontaktpersoner i länet som man kan ringa och prata med.

Varför är det viktigt för dig att engagera sig?

– Jag gör det här för Elsas skull och för min skull. Det var en oerhört tuff tid efter vi förlorade henne och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag är den jag är och gör det jag gör tack vare henne. Jag vill också ge hopp till andra.

Vad vill du säga till dem som är nyfikna på att bli kontaktpersoner, eller distriktssamordnare?

– Det krävs så lite egentligen för att göra så mycket. Det ger mer än det tar. Jag kan tänka mig att en del kanske inte vill för att de tycker det tar mycket tid. Jag jobbar heltid, har fyra barn och är fackligt engagerad, så jag kan bara säga att vill man så går det, för att hjälpa andra betyder så mycket.

Läs mer om Spädbarnsfondens lokala stöddistrikt. 
Är du intresserad av att bli kontaktperson eller distriktssamordnare?
Kontakta vårt kansli: kansliet@spadbarnsfonden.se eller telefon: 031-387 57 57

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: