fbpx

Efter Ivo:s beslut: Nu polisanmäler Tove Spånberg vårdpersonalen

 In Startsidan

För två och ett halvt år sedan dog Tove Spånbergs son Henry bara fem dagar gammal. Tove har sedan dess kämpat med att få upprättelse för Henrys död och nu har Ivo:s beslut kommit. De underkänner Region Värmlands utredning och nu inleds en granskning av kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad.

Spädbarnsfonden skrev om Tove Spånberg i februari då hon delade med sig av sin berättelse. Henry dog efter en lång och utdragen förlossning som gav honom syrebrist.

– Jag blev räddare och räddare. Jag såg på ctg-kurvan att Henry blev påverkad av mina värkar och vi sa till personalen att det såg konstigt ut men svarade att det var normalt.

När förlossningen var inne på andra kvällen började Tove och hennes sambon Nicklas att be om snitt upprepade gånger. Men personalen tyckte att de skulle kämpa på och menade att det var bättre att föda vaginalt. Tre gånger under kvällen kollade personalen Henrys värden och vid det sista syntes det tydligt att Henry var stressad och påverkad i magen. Och i takt med att Henrys stress ökade så blev Tove tröttare och tröttare.

– Jag sa till läkaren att jag var jätterädd, för att Henry skulle dö, att jag skulle dö och för att jag inte orkade mer. Men de pushade mig bara att fortsätta. Då hade jag gett upp, jag var för trött för att prata och vi kände oss tvingade att fortsätta, berättade Tove då.

Tove tillsammans med Henry som dog fem dagar gammal. Foto: Privat

Tove har inte kunnat bearbeta sorgen fullt ut då hon känt att hon velat ha upprättelse för Henrys död. Hon kritiserade vården och systemet.

– Det måste finnas krav på att lex Maria görs vid varje spädbarns dödsfall. Inte för att skuldbelägga någon utan för att förebygga så att det inte sker igen, säger Tove och fortsätter:

– Man känner sig så misslyckad över att man inte kunde skydda sitt barn, men jag gjorde allt jag kunde. Det gör mig så arg att sjukhuset bemött oss så dåligt efteråt. Jag hade velat att de sagt att de var ledsna och att de skulle göra allt för att det inte ska hända igen. Men om jag berättar om detta så hoppas jag att Henrys död kan göra skillnad för någon. Att han kan rädda andra barn, sa Tove till Spädbarnsfonden.

I februari väntade Tove på att Ivo-utredningen skulle bli klar och i måndags kom deras beslut. De underkänner Region Värmlands utredning av händelsen och inleder en granskning av kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det är skönt att beslutet har kommit eftersom det är ett steg vidare i processen och det är viktigt att vården och personalen får svart på vitt att de har gjort fel. Det är en bekräftelse på att jag har haft rätt. Men det gör också ont att veta att Henry hade kanske levt om de hade lyssnat på oss, säger Tove till Spädbarnsfonden.

Efter Ivo:s beslut har Tove valt att polisanmäla vårdpersonalen som ansvarade för förlossningen.

–  Henrys liv är lika mycket värt som vilket liv som helst. Men det kändes inte som att vården och samhället tyckte det. Jag tycker att det ska prövas juridiskt så jag har anmält för vållande till annan död. Jag vill att det sker en förändring och att detta ska tas på allvar, säger Tove Spånberg.

Av Anneli Wikström

Hör P4 Värmlands inslag om Tove och IVO:s beslut.

Läs NWT:s artikel om Tove (OBS: Låst artikel)

SVT Värmlands inslag om Tove

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: