fbpx

Efter Spädbarnsfondens kritik – nu slopas akutavgiften

 In Startsidan

Under 2019 införde Östra sjukhuset i Göteborg en avgift för gravida som sökte akut vård vilket Spädbarnsfonden riktade skarp kritik mot. Nu har regionstyrelsen i Västra Götaland beslutat att ta bort avgiften från och med 1 januari 2012.

Östra sjukhuset i Göteborg införde avgiften under 2019. De gravida som var oroliga, för till exempel minskade fosterrörelser, och sökte hjälp på akuten fick betala 300 kronor. Detta oroade Spädbarnsfonden eftersom avgiften kunde innebära en risk att någon inte söker hjälp på grund av ekonomiska skäl och då kan barn dö.

Spädbarnsfonden kontaktade beslutsfattare i regionen och SVT Väst gjorde ett reportage om akutavgiften. Östra sjukhuset var det enda sjukhuset i Sverige som debiterade gravida för akutbesök vilket gjorde vården ojämlik.

Nu har regionstyrelsen i Västra Götaland beslutat att ta bort avgiften från och med den 1 januari 2021.

– Spädbarnsfonden har kämpat för att den här akutavgiften ska tas bort. Vi har fått gehör och är väldigt glada över det. Alla åtgärder som potentiellt kan rädda små barns liv är så viktiga och det vi arbetar för varje dag, säger Angela Jones, verksamhetsansvarig på Spädbarnsfonden, om beslutet.

Här kan man läsa regionstyrelsens beslut.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: