fbpx

Elefanter för änglabarn

 In Startsidan

Inför #GivingTuesday den 27 november fortsätter vi berätta om hur Spädbarnsfondens
medlemmar, anhöriga och vänner på olika sätt uppmärksammar spädbarnsdöd för att ge stöd till drabbade och för att samla in pengar till forskning.

På Facebook finns en grupp som heter Elefanter för änglabarn, där medlemmarna virkar eller syr elefanter som sedan packas i Spädbarnsfondens minnespåsar. Minnespåsarna delas ut på sjukhus och ges till föräldrar som förlorat barn.

Elefanten skänker värme och tröst, och kan följa med barnet i kistan eller följa med hem som ett vackert och kärt minne av barnet som inte längre finns.

Elefanter för änglabarn startades 2017 och har idag 416 medlemmar. Sedan starten har de skänkt fantastiska 947 elefanter till Spädbarnsfonden, vilket vi är oerhört tacksamma för!

Initiativet till elefanterna kommer från barndomsvännerna Jeanette Jelenius och Anna Dalmo. Jeanette har erfarenhet av ett tidigt missfall och Anna förlorade sonen Vilgot, som dog i plötslig spädbarnsdöd under slutet av graviditetsvecka 32.

– Livet försvann och jag kände mig så ensam, berättar Anna.

Jeanette fortsätter:

– Anna är min bästa vän och jag ville hjälpa till på något sätt. Det är viktigt att prata om missfall och att barn kan dö. De är både skambelagda och tabubelagda ämnen. Det vill jag hjälpa till att ändra på.

Jeanette och Anna bestämde sig för att de ville göra någonting för att hjälpa andra drabbade. Jeanette hade sedan tidigare sytt snutte-elefanter till bebisar, och idén väcktes att starta Facebookgruppen och bjuda in kompisar att hjälpa till att sy elefanter. Med tiden har gruppen växt och många virkar nu elefanterna.

Anna föreslog att elefanterna skulle skänkas till Spädbarnsfondens minnespåsar och berättar:

– Jag ville ge tröst till andra drabbade och berätta att de inte är ensamma. Jag känner att jag själv hade behövt det där på sjukhuset. Det känns viktigt att engagera sig, för min egen skull och även för Vilgots skull. Genom gruppen får vi höra många fina historier om hur elefanterna skänkt tröst.

– Vi är väldigt tacksamma för alla som engagerar sig i gruppen, avslutar Jeanette och Anna.

Daphni Maltos-Landgren är mormor till en liten saknad Eddwin. Hon ingår i Elefanter för änglabarn, och virkar elefanter till minnespåsarna. Det var dottern Jenny som kom i kontakt med gruppen när hon förlorade Eddwin.

– Det var Jenny som frågade om jag kunde virka elefanter, eftersom hon vet att jag gillar att virka, berättar Daphni om hur det hela startade.

– Jag gör det här för att hedra mitt änglabarnbarn Eddwin och för alla andra änglabarn. Det är viktigt att vi fortsätter prata om barnen som inte finns och om dem som har förlorat barn.

Förutom att virka till gruppen, säljer Daphni elefanter och har i Eddwins namn öppnat en fond hos Spädbarnsfonden, där de insamlade pengarna går till forskning om spädbarnsdöd. Sedan augusti 2017 har fonden samlat in 24 820 kronor.

Vill du virka, sticka eller sy elefanter?  Kontakta Elefanter för änglabarn via Facebook.
Om du vill köpa elefanter, kontakta Daphni Maltos Landgren via messenger på Facebook, eller, tel: 070-554 80 63.

Elefanter för änglabarn

Mjuka fina virkade elefanter i regnbågens alla färger, färdiga att skickas till Spädbarnsfondens minnespåsar.

Stort och varmt tack till Linda som gett oss fotot på sonen Max Häggström Karlstedt när han håller i sin elefant.

Stort och varmt tack till Linda som gett oss fotot på sonen Max Häggström Karlstedt när han håller i sin elefant.

Så här ser de fina sydda elefanterna ut

Så här ser de fina sydda elefanterna ut.

Om du köper elefanter via Daphni bidrar du till Eddwins forskningsfond om spädbarnsdöd.

Om du köper elefanter via Daphni bidrar du till Eddwins forskningsfond om spädbarnsdöd.

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: