fbpx

Emelie Edholm förlorade sin dotter – nu släpps hennes bok om sorgen

 In Startsidan

Emelie Edholms dotter Edit dog oförklarligt i magen i vecka 36 för snart två år sedan. Redan dagen efter började Emelie skriva om sina känslor, om upplevelsen och sorgen. Det resulterade i boken ”Livet med dig i mitt hjärta” som finns att köpa genom Spädbarnsfonden redan idag.

Edit var Emelies och maken Johns första barn. De var förväntansfulla och glada och såg fram emot att få bli föräldrar. Vid rutinultraljudet visade det sig att Edit hade vidgat njurbäcken, men barnmorskan försäkrade dem att det inte var någon fara. Även de två följande ultraljuden visade att Edits njurbäcken var vidgat och då bestämdes det att Emelie skulle få träffa en läkare för att diskutera hur de skulle gå vidare. Men då det var dags för läkarbesöket slog inte Edits hjärta längre. Hon var borta.

– Jag minns att jag noterade dagen innan att det var lugnare i magen men inte så att jag blev orolig. Jag hade inte en tanke på att något skulle ha hänt så jag fick verkligen en chock. Världen försvann verkligen, minns Emelie.

Edit dog inte på grund av sitt vidgade njurbäcken. Faktum är att obduktionen inte visade någon som helst orsak till att hon plötsligt dog. Och Emelie hade svårt att ta in att hennes barn inte längre fanns. Att barn kunde dö i magen utan orsak så sent i graviditeten fanns inte i hennes värld. Hon började bläddra i gravidböcker och ingenstans där stod det att barn kunde dö i magen helt plötsligt.

– Det var först när jag hittade till Spädbarnsfonden som jag fick veta det. Där förstod jag också att jag inte var ensam, det hjälpte mig mycket, säger Emelie.

Redan första dagen efter att Edit dött började Emelie att skriva. Hon skrev om sina känslor, hon skrev en egen låt till Edits begravning och om sin sorg.

– Det var så boken kom till. Dels var det en bearbetningsprocess och så vill jag inte att Edit ska glömmas bort.

Emelies bok ”Livet med dig i mitt hjärta” lanseras och finns i bokhandeln den 1 mars, 14 dagar innan Edit skulle ha fyllt två år, men finns att köpa på Spädbarnsfondens webbshop redan idag!

– Det är en väldigt privat bok vilket känns läskigt men det känns också viktigt att den blir utgiven. Det finns så många fler med liknande historia och jag hoppas att någon kan hitta tröst och stöd i boken och att den uppmärksammar Spädbarnsfonden. Jag förstår inte hur vi kan åka till rymden men vi vet inte varför barn som är helt friska dör i magen? Och det känns som att det bara är Spädbarnsfonden som gör något.

Här kan du köpa ”Livet med dig i mitt hjärta” först av alla.

Fakta:

Emelie Edholm, 33, år

Familj: John, 36, och barnen Edit, 2, Alicia, 1, och bebis i magen.

Bor: I Göteborg

Yrke: Projektledare inom marknadsföring

Aktuell med: Boken ”Livet med dig i mitt hjärta” som enbart finns att köpa via Spädbarnsfonden fram till 1 mars.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: