fbpx

Fem saker du kan göra för någon som sörjer i jul

 In Startsidan

Ett litet barn dör och livet förändras för alltid. Alla förväntningar familjen hade slås i spillror och första tiden efteråt kan vara väldigt tung. Här är fem saker som du som närstående eller vän kan göra för den som befinner sig i den värsta chocken och smärtan.

  • Skicka SMS, skriv brev, skicka en julgåvohälsning eller liknande, visa att du finns där för dem – även om du inte får svar.
  • Åk till vännen/din närstående med färdiglagad mat eller fika. Det finns inget som är så jobbigt den första tiden som att försöka planera eller ens tänka på något så ovidkommande i sammanhanget som att laga mat. Om ni inte kan träffas på grund av Corona, lämna maten utanför och meddela att den finns där.
  • Fråga om du kan hjälpa till med praktiska saker: betala räkningar, gå och handla, laga mat, städa, tvätta, ta hand om husdjur eller liknande. För vissa föräldrar i sorg kan det vara helt oöverstigligt att ta sig an de mest vardagliga sysslorna, särskilt om det innebär att ta sig ut bland folk. För andra är det just något konkret ”projekt” eller dagligt uppdrag man behöver. Fråga – din vän eller anhörig kan behöva dig för att komma igång med någonting, och finna kraft i att ni gör det tillsammans.
  • Våga fråga om det som hänt och lyssna. Om den/de drabbade föräldrarna inte vill prata så säger han eller hon till. För föräldern som mist ett barn innebär den första tiden mycket tankar och bearbetande. Det finns då inget värre än upplevelsen av att ingen vågar fråga om barnet eller undviker ämnet. Du kan säga ”vill du berätta om honom/henne?”
  • Erbjud dig att besöka graven. Ta en promenad tillsammans i friska luften, tänd ett ljus tillsammans på graven eller minnesplatsen i sällskap med din anhöriga eller vän och visa att du finns där.

Här finns fler råd till dig som anhörig.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: