fbpx

Festtåg och fanutdelning på Skansen

 In Startsidan

Läs om och se bilder från, när Spädbarnsfonden gick med i festtåget och tog emot en fana av kungen på Skansen på Sveriges nationaldag 2018.

Solen strålade från en nästan klarblå himmel. Junidagen var behagligt varm och en förväntansfull stämning låg i luften. En liten, men naggande god skara av Spädbarnnsfondens medlemmar hade samlats i Kungsträdgården för att delta i det festtåg som skulle avgå till Skansen.

Det var en brokig blandning av föreningar som gick med i festtåget. Allt från olika blåsorkestrar som under vägens gång spelade, till folkdanslag, körer, scouter och gymnastikföreningar. Många av föreningarna, inklusive Spädbarnsfonden, skulle ta emot en fana av kungen. De andra föreningarna hade tidigare år redan fått sin.

Hela vägen från Kungsträdgården till Skansen var kantad av stora skaror av åskådare. Vi hade en skylt som det stod Spädbarnsfonden på, samt att vi hade små vimplar att vifta med. Vi blev fotade och filmade och väldigt ofta hörde vi från folk som såg oss ”Spädbarnsfonden, vad gör dom?”. Att vi deltog i festtåget har bidragit till att vi har fastnat på många människors näthinna.

Spädbarnsfondens trupp i festtåget

Spädbarnsfondens trupp i festtåget

När vi kom fram till Skansen fick vi köa för att komma in till Solliden scenen. Säkerhetskontrollen som skulle genomsöka allas medhavda väskor och fickor tog en stund.

Festtåget på väg mot Skansen

Festtåget på väg mot Skansen

Programmet drog igång med pampig musik, att kungafamiljen anlände med häst och vagn och att den svenska flaggan hissades. Artister framträdde, publiken sjöng med och viftade med flaggor. Hela tillställningen var väldigt pampig och stämningsfull. Allt ramades vackert in av ett hav av flaggor och en vy över Stockholmssiluetten med glittrande vatten.

Så var det äntligen dags för Malin, Alex och Johanna att gå upp på scenen för att ta emot fanan ur kungens hand. Programledaren Anne Lundberg läste upp: ”Nästa fana går till Spädbarnsfonden som finns till för dem som har mist ett litet barn. De stöttar i sorgen och samlar in pengar till forskning”.

Malin har tagit emot fanan

Malin har tagit emot fanan

Efter fanutdelningen på Skansen stod även Malin med i den fanborg som stod nedanför slottet under det efterföljande taptot.

Vi riktar ett varmt tack till Lina Mörk som kom med idén att vi skulle ansöka om att få en fana. Arrangörerna räknar nu med att vi kommande år ska gå med i festtåget, och det planerar vi att göra! Det var ett trevligt tillfälle för oss medlemmar att träffas och Spädbarnsfonden syntes väl när vi tågade fram genom Stockholms gator. Vi tågade för våra saknade barn. Så har du möjlighet, boka redan nu in den 6:e juni nästa år. Vi kanske kan ha en gemensam picknick innan med en minnesstund för våra saknade barn. Kom gärna med förslag!

Se ett filmklipp från SVT från fanutdelningen på Skansen

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: