fbpx

FHM: Gravida löper större risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19

 In Startsidan

Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida att vara extra försiktiga när det gäller att bli smittad av Covid-19. Nya studier visar att gravida löper större risk att bli allvarligt sjuka och det kan innebära högre risk att barnet föds för tidigt.

Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida till extra försiktighet. Det gäller alla gravida men särskilt om du är gravid i vecka 36 och framåt. Nya studier har visat att gravida löper större risk att bli allvarligt sjuka av Covid-19 och det kan i sin tur innebära fara för barnet. Enligt FHM finns det en förhöjd risk för trombos, blodproppar och preeklampsi, havandeskapsförgiftning.

– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

FHM upprepar de tidigare rekommendationer som gått ut, det vill säga att hålla avstånd, vara noga med handhygien samt undvika sociala kontakter utanför en mindre krets.

PÅ FHM:s hemsida skriver man också att risken för allvarlig sjukdom kan öka med andra riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: