fbpx

Folksjukdomen kan förklara ofrivillig barnlöshet

 In Startsidan

Sköldkörtelsjukdom är en av de vanligaste folksjukdomarna bland kvinnor. Nu visar en ny studie från Danderyd sjukhus att problem med sköldkörteln kan påverka saker som fertilitet, graviditet och embryoutveckling mer än man tidigare trott.

Hypotyreos innebär underfunktion i sköldkörteln och är en folksjukdom. Enligt Sköldkörtelförbundet behandlades 2019 472 000 personer i Sverige för Hypotyreos varav 82 procent av dessa var kvinnor. Nu visar en ny studie gjord på Danderyd sjukhus att sköldkörtelhormonerna kan inverka mer på fertilitet, graviditet och embryots utveckling än man tidigare trott.

Sedan 2017 är det rutin på mödravårdscentralen att kontrollera sköldkörtelhormonet hos gravida men studien visar att det inte räcker att kontrollera värdena utan de måste justeras i tid.

Eftersom fostret tillverkar egna sköldkörtelhormoner först i vecka 18-20 så är det helt beroende av mammans hormonnivåer till en början. I studien av Danderyds sjukhus så tillsattes sköldkörtelhormoner i hälften av testerna så de fick samma nivåer som friska kvinnor och resultatet var talande.

– Vi såg att utvecklingen blev bättre i de skålar som hade tillskott av sköldkörtelhormoner jämfört med testerna med standardlösningen, säger Frida Hosseini-Akram i ett pressmeddelande om studien.

Studien konstaterar att färre troligtvis skulle behöva behandlas för fertilitetsproblem om man justerade hormonnivåerna hos sköldkörtelsjuka kvinnor som har svårt att bli gravida.

Läs hela studien här.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: