fbpx

”För oss var det ändå viktigt att vi firade julen”

 In Startsidan

När Johanna Holmström från Västerås skulle föda sitt första barn så slutade barnets hjärta att slå mitt under en värk. Trots akut kejsarsnitt så lyckades läkarna inte återuppliva Linnéa. Johanna är en av Spädbarnsfondens medlemmar som delar med sig av sina jultraditioner efter att de förlorade Linnéa.

Johanna Holmström och hennes make Christian väntande sitt första barn i september 2018 och åkte in till sjukhuset i vecka 42 på grund av minskade fosterrörelser. Man kopplade upp ctg-apparaten för att hålla koll på barnets hjärta men mitt under en värk slutade hjärtat slå. Trots snabba insatser med akut kejsarsnitt så lyckades läkarna dock inte återuppliva lilla Linnéa.

Johanna och Christian var kvar med Linnéa på sjukhuset i en vecka innan de åkte hem. Känslorna från den tiden är blandade.

– Det är väldigt mycket känslor. Det var så klart tufft och jobbigt men väldigt fint. Vi tog väldigt mycket bilder och hade henne hos oss dygnet runt. Det är mycket fina minnen också, berättar Johanna.

Första julen, som inföll bara månader efter att de förlorat Linnéa, var väldigt laddad. Familjen hade ju haft andra planer, de skulle ha fått fira sin första jul tillsammans med sitt barn.

– Vi firade första julen men jag orkade inte vara hemma så vi åkte till mina föräldrar. Det blev ett vanligt julfirande men det blev väldigt speciellt. Men för oss var det ändå viktigt att vi firade julen, säger Johanna.

I dag har familjen utökats med dottern Felicia som nu är 13 månader, och på julen har de en ny tradition som startade efter att de förlorat Linnéa.

– Vi firar inte jul hemma, utan många mil bort från kyrkogården där vår ängel ligger. Innan vi åker iväg, dekorerar jag ett gravljus som vi tar med. På eftermiddagen på julafton, så tar de som önskar i familjen, de flesta av oss, en promenad bort till en närliggande kyrkogård, där tänder vi ljus i minneslunden. Sedan går vi genom kyrkogården hem och tittar på alla ljusen som lyser. Vi är många som tänder ljus även på julen.

Även på nyårsafton har familjen skapat en ny tradition.

– På nyår är vi hemma, så på dagen går vi till kyrkogården och tänder ljus och tomtebloss hos vår ängel. På kvällen när närmsta vännerna är hemma hos oss, så går vi ut gemensamt, innan barnen somnat, och tänder en ljuslykta och släpper iväg upp till vår lilla ängel.

Vill du vara med i kampen att minska spädbarnsdödligheten, skänk då en gåva här. Ge bort en gåva i julklapp, gör någon till månadsgivare eller uppmana ditt företag att skänka en julgåva. Tillsammans kan vi bidra till förändring!

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: