fbpx

Förlusten av barnen resulterade i vänskap och podden ”Utan dig”

 In Startsidan

Alexandra och Emelie förlorade var sitt barn 2018 och de möttes då deras barn vårdades samtidigt på Lilla Erstagården. Vänskapen resulterade i podden ”Utan dig” dit de bjuder in gäster som har förlorat barn eller som på olika sätt jobbar med sjuka barn.

2018 var ett år som Alexandra och Emelie aldrig glömmer. I juli det året föddes Alexandras dotter Sally under dramatiska former. Alexandras livmoder sprack under värkarbetet hemma. Moderkakan lossnade och Sally fick syrebrist och allvarliga hjärnskador till följd. Hon dog på sin 4-månadersdag. Emelies son Ture föddes med en genetisk, obotlig och dödlig hjärnsjukdom.

– Sjukdomen heter Krabbesjukdom och han började insjukna i den när han var runt sex månader gammal, innan dess visste vi inte att han var sjuk. Ture dog i december 2018, då var han nästan 1,5 år gammal, berättar Emelie.

Båda barnen vårdades på Lilla Erstagården, ett barnhospice. Det var också där som Alexandra och Emelie träffades och lärde känna varandra. De fann ett stöd hos varandra men också hos andra föräldrar som varit med om liknande situationer. Och efter en tid växte tanken om att starta en podd fram.

– När våra barn levde och var sjuka letade vi efter olika ställen att hitta liknande historier från föräldrar med allvarligt sjuka eller döda barn. Något ställe att hitta gemenskap och höra från andra som redan gått igenom det vi själva skulle möta – att vårt barn skulle dö. Det fanns olika, stängda, grupper på till exempel Facebook. Men där kunde man inte gå med förrän barnet redan dött. Ungefär ett år efter att våra barn dött, startade vi därför podcasten ”Utan dig”.

Alexandra och Emelie berättar att syftet med podden är att alla barns röster ska bli hörda. För att ingen ska glömmas bort!

– Vi vill även att dessa historier ska bli berättade så att andra i liknande situationer som vi själva varit i ska hitta stöd. Det som vi själva saknade. Dessutom vill vi att omgivningen ska få ökad förståelse och kunskap. I poddavsnitten pratar vi ofta om till exempel vad som är bra stöd och vad som bör undvikas.

De bjuder in olika sorters gäster till podden, de flesta är föräldrar till barn som dött i olika åldrar.

– Men vi gästas även av andra anhöriga, så som mormödrar, mostrar eller syskon. Vi har även gästats av personer som på ett eller annat sätt jobbar med allvarligt sjuka eller döda barn.

Alexandra och Emelie berättar att det är öppet och högt i tak när man gästar podden och de frågar alltid sina gäster innan om det är något de inte vill prata om. Någon speciell drömgäst finns inte.

– För oss är alla gäster drömgäster och lika mycket värda. Det vi drömmer om är att få in någon typ av sponsring eller samarbete så vi kan fortsätta och utveckla vårt otroligt viktiga arbete. Därför skulle kanske en drömgäst vara en person som kan sprida vårt arbete till många personer, så att vi syns hos ännu fler och så att många som behöver oss kan hitta till oss, säger de.

Här kan du lyssna på avsnittet då Spädbarnsfondens ambassadör Jonas Svensson gästade ”Utan dig”.

Alexandra och Emelie som driver podden ”Utan dig”. Foto: Privat.

Fakta:

Emelie Revelj 

32 år

Bor med sin familj i Sundbyberg

Alexandra Laine Brandin 

29 år

Bor med sin familj i Huddinge

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: