fbpx

Gravida får ersättning

 In Startsidan

Socialstyrelsen informerade nyligen om att gravida i vecka 22-36 riskerar att föda prematurt om de blir smittade av Covid-19. Nu beslutar regeringen att gravida får ersättning.

Gravida kan ha rätt till graviditetsersättning om det finns risker i arbetsmiljön, enligt Regeringens pressmeddelande.  Det innebär att gravida, precis som andra riskgrupper, kan ha rätt till ersättning om de inte kan vara på sitt arbete på grund av risk för smitta men heller inte kan utföra arbetet hemma.

Nyligen informerade Socialstyrelsen att gravida ansågs vara en riskgrupp på grund av ökad risk att föda prematurt. Läs mer om det här.

– Sedan Socialstyrelsen meddelade att det finns en särskild risk för gravida så har vi tittat på vilken förmån som kan användas Idag kan vi meddela att graviditetspenningen kan användas av den här gruppen under förutsättningen att man uppfyller lagens krav, säger Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter.

Graviditetspenning är en särskild del av sjukförsäkringen och innebär att gravida kan få ersättning om man tvingas vara hemma av medicinska skäl. Ersättningen ligger för närvarande på max drygt 700 kronor om dagen före skatt och betalas ut av Försäkringskassan.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: