fbpx

Gravida oroar sig mest för coronaviruset

 In Startsidan

Gravida och nyförlösta oroar sig mer för coronaviruset än andra i samhället. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, skriver SVT nyheter.

I september 2019 började forskarna bakom studien följa gravida och deras partners för att se hur deras syn på samhället förändras under det att man skaffar barn. Sedan slog coronapandemin till i våras och då kunde forskarna jämföra hur de gravida och nyförlösta upplevde situationen jämfört med övriga befolkningen.

– Vi kunde se hur de gravidas oro förändrades under pandemin. De var oroliga för sig själva och sin egen hälsa, men också för sitt barn och för sin partner, säger Elin Naurin, docent i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, till SVT Nyheter.

En av de viktigaste upptäckterna i studien var att gravida tänkte oftare på pandemin och konsekvenserna än vad de i riskgrupper gjorde.

Läs hela artikeln på SVT.

På Folkhälsomyndigheten skriver man följande om graviditet och corona:

En covid-19 infektion verkar inte föras över till fostret under graviditeten. Barn kan smittas med covid-19 men det verkar vara väldigt sällsynt med allvarliga symtom hos nyfödda och barn.

Det är viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan. Vi rekommenderar därför att gravida kvinnor från och med vecka 36 är extra försiktiga och noggrant följer våra allmänna råd.

Risken för allvarlig sjukdom kan öka i kombination med andra riskfaktorer som t ex fetma, högt blodtryck eller diabetes. Därför bör gravida som har någon av dessa riskfaktorer vara försiktiga och rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: