fbpx

Igångsättning i vecka 41 kan snart bli nationell rekommendation

 In Startsidan

Kvinnor bör erbjudas igångsättning av förlossning i graviditetsvecka 41. Det är ett förslag på rekommendationer från Nationellt programområde kvinnosjukdomar och förlossning. Ett helt färdigt förslag väntas vara klart innan sommaren.

Att riskerna för att barn dör eller skadas ökar från vecka 42 är ett faktum och diskussionerna om gravida ska erbjudas induktion, det vill säga igångsättning, i vecka 41 har pågått länge. En studie som publicerades i november 2020 visade tydligt på riskerna att låta graviditeten pågå in i vecka 42.

I en artikel i Ottar.se menar Mårten Alkmark, doktorand i obstetrik och gynekologi samt överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, att en policy för att sätta igång förlossningar i vecka 41 sänker risken för svår sjukdom och dödlighet för barnen utan att öka risken för mamman.

– Kvinnor måste själva bestämma över sina kroppar, men vi i professionen kan ta ställning och rekommendera något, säger Mårten Alkmark i Ottar.se.

Nu har ett förslag till rekommendationer tagits fram av en nationell arbetsgrupp från Nationellt programområde kvinnosjukdomar och förlossning som är på öppen remiss från 15 februari till 15 april 2021. Förslaget avser friska gravida kvinnor utan komplikationer och innebär i korthet att mödrahälsovården bör erbjuda igångsättning av förlossningsarbetet i början av vecka 41. Ett helt färdigt förslag till nationella rekommendationer väntas klart innan sommaren.

Nationella rekommendationer välkomnas då det i dag ser olika ut i olika regioner. I Östergötland, Kalmar, Jönköping och Blekinge är det fortfarande vecka 42 som gäller medan man i Stockholm och Skåne gör ett extra ultraljud i vecka 41 för att se om det finns förhöjda risker.

– Men det behövs mer resurser. Ska vi göra fler igångsättningar på sjukhus så tar det mer personalresurser. Jag tror att det är därför man är avvaktande till att ändra sin policy i Stockholmsregionen, säger Mårten Alkmark till Ottar.se.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: