fbpx

Intervju i Göteborgs-Posten om sorgen efter dottern, som gav Ulrika en ny syn på livet.

 In Startsidan

 

 

 

 

 

 

 

Ett stenkast från familjens bostad i Lerum ligger bokförlaget Idus, som Ulrika Slottner driver tillsammans med maken Mats. Förlaget ger ut barnböcker som inte väjer för de svåra frågorna, böcker som öppnar dörrar till samtal. Bild: Marita Wass

http://www.gp.se/livsstil/sorgen-efter-dottern-gav-ulrika-en-ny-syn-p%C3%A5-livet-1.4178182

 

Sorgen efter dottern gav Ulrika en ny syn på livet

Ulrika Slottner förlorade sin lilla dotter på BB. I samma veva blev hon arbetslös. Nu ger hon ut barnböcker som inte väjer för de svåra frågorna, böcker som öppnar dörrar till samtal. Det nya millenniet började bra för Ulrika och Mats Slottner. De väntade sitt första gemensamma barn, båda hade bra arbeten och de bodde tillsammans med Ulrikas barn, Filip och Sofia, i ett hus med utsikt över sjön Aspen i Lerum. Men, graviditeten var besvärlig. Ulrika var sängliggande i tio veckor eftersom hon fått streptokocker.
En dag i mars 2002 föddes parets lilla dotter, Josefine. Men hon hade fått en infektion, orsakad av streptokockerna. Hon överlevde inte.
En förlamande sorg tog över livet.I samma veva omorganiserades Ulrikas arbetsplats och hon, som arbetat med systemutveckling och som projektledare, blev arbetslös. Det fanns ingen arbetsplats att komma tillbaka till efter sjukskrivningen, inga rutiner eller några arbetskamrater som hjälpte till att skingra de tunga tankarna. Ulrika sörjde och letade jobb.
– Samtidigt visste jag att jag ville bli gravid så snart som möjligt och att det då skulle handla om en högriskgraviditet. Det kändes inte juste mot en arbetsgivare att söka nytt arbete när jag visste att jag troligtvis skulle bli sjukskriven igen.
I stället engagerade Ulrika sig i Föräldraföreningen plötslig spädbarnsdöd, dagens Spädbarnsfonden. Fonden stöttar de som mist sitt barn under barnets första levnadsår.
Samtidigt lärde sig Ulrika ett redigeringsprogram och tog sedan fram tröjor med tryck, gratulationskort och dopkort, alla där ett änglabarn fanns med. Korten blev populära, men bar sig inte som företagsidé.

Redan i september samma år blev Ulrika var gravid igen. Hon varvade tillfälliga uppdrag med sjukskrivning samtidigt som hon åt den ena penicillinkuren efter varandra. Sonen William föddes 2003 och två år senare kom dottern Isabella.
Så småningom skrev makarna Slottner en barnbok tillsammans. Mats mamma, Lilian Johansson, illustrerade. Den första boken; Rosa-Emma – låt alla vara med, fick tre efterföljare.
– Det visade sig att det var jättesvårt att skriva en bra barnbok. Men den sålde ganska bra tack vare att jag var så envis med marknadsföringen, berättar Ulrika.
En dag landade ett bokmanus i brevlådan, författaren hade läst boken om Rosa-Emma och undrade om Ulrika kunde hjälpa henne att ge ut den bok hon skrivit.
Visst kunde Ulrika det. Det första manuset följdes av fler och 2011 startade makarna bokförlaget Idus.
– Vi ger bland annat ut lätta böcker om svåra saker, säger Ulrika.

En stor del av det som förlaget ger ut riktar sig till barn, ger dem en möjlighet att identifiera sig med en karaktär i en bok oavsett om det handlar om en förälder som blivit sjuk, att leva i en fosterfamilj eller att ha barn med någon form av diagnos. Böcker som hjälper både barn och vuxna att prata med varandra om det som är svårt.
Till en början var förlaget förlagt till ett rum i familjens bostad, för några år sedan flyttades det till ett uthus. I dagarna har det lilla företagets verksamhet flyttat in i ett nybyggt, ljust kontor, ett par meter från familjen Slottners bostad. Där arbetar Ulrika och hennes tre anställda med allt från att läsa manus, till att formge och marknadsföra böckerna som ges ut. Tryckningen sker i Baltikum. Mats hjälper till med praktiska göromål, som monterbygge inför bokmässan, men arbetar annars som civilingenjör.
Med arbetet inpå knuten har Ulrika strikta gränser för arbete och ledighet. Ett par vinterveckor tillbringas varje år utomlands.
– Jag vill åka så långt bort som möjligt, helst någonstans där det är dålig uppkoppling så att det är lätt att låta bli att svara på mejl, säger hon.

För något år sedan skaffade sig familjen en sommarstuga på Orust.
– På somrarna jobbar vi fram till klockan 12 på vardagarna. På så sätt kan vi ha längre semester och samtidigt vara tillgängliga.
I dag är livet lätt att leva igen, men Ulrika och Mats bär med sig tankarna på Josefine. Dottern de aldrig fick lära känna förändrade deras inställning till livet.
– Josefines död fick oss att förstå hur skört livet är. Det är en av anledningarna till att vi båda i många år valde att arbeta 80 procent, för att istället tillbringa tiden tillsammans med barnen och varandra.

Fakta: Ulrika Slottner
Ålder:
47 år.
Familj: Maken Mats, barnen Filip, Sofia, William och Isabella.
Bor: Lerum.
Intresse: Resor, litteratur, dans.
Aktuell: Vd för Idus förlag.

Intervju i dagens Göteborgs-Posten om sorgen efter dottern, som gav Ulrika en ny syn på livet.

Ulrika driver IDUS-förlag, där boken ”Hon tänder stjärnorna nu” ligger. Boken finns i Spädbarnsfondens webbutik:https://spadbarnsfonden.se/produkt/hon-tander-stjarnorna-nu/

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: