fbpx

Jonas Svensson om julfirandet: ”Man saknar de stunder som man såg framför sig”

 In Startsidan

Julen förknippas mycket med familj, förväntningar och glädje. Men saknaden av ett barn som inte finns där kan göra att julen ställs på sin spets. Krögaren Jonas Svensson, som även är en av Spädbarnsfondens ambassadörer, har själv förlorat två barn och för honom har de tre jular han firat utan sina barn varit svåra.

Jonas Svensson och hans fru Ida hade sonen Noah och väntade sitt andra barn Mini 2017, men mitt i graviditeten så dog Mini i magen. Plötsligt och chockartat. Samma år blev Ida gravid igen, denna gång väntade paret enäggstvillingar och sorgen efter Mini vändes till viss del till lycka och förhoppningar. Men så i vecka 32 så kände Ida att något var fel och efter en ultraljudsundersökning så uppdagades att den ena tvillingen, Otis, inte längre levde. Hans tvilling, Elis, föddes frisk.

Första julen efter att Jonas och Ida förlorat Otis minns Jonas som väldigt svår.

– Det var otroligt tungt. Det är svårt inför alla högtider men just julen är speciell. Det är mycket saknad, mycket påminnelse och jag funderar mycket på hur det hade kunnat varit. Man saknar de stunder som man såg framför sig, säger Jonas.

I Jonas och Idas fall så körde de på enligt traditionerna den första julen efter Otis död. Det var ett sånt år då de skulle fira jul hos Idas föräldrar och så blev det.

– Men det blev en traumatisk jul. Inte på grund av vem vi var hos eller var vi var utan för att saknaden var så enorm. I efterhand så kände vi att vi skulle ha stannat hemma och bara varit själva. Året därpå hade vi landat mer och då ville vi ha många runt oss, säger han.

Sedan Mini och Otis dog har några nya jultraditioner tillkommit i familjen. De besöker graven, tänder ljus för barnen som inte är med dem och hänger julstjärnor med alla barns namn på i granen. Och så pratar Jonas och Ida mycket med Noah och Elis om syskonen som saknas.

Jonas råd till den som nyss förlorat ett barn och kanske känner ångest inför julen och dess förväntningar är att lyssna på vad man har för behov och våga säga nej.

– Tänk på att ta bort alla krav och gör det som är bäst för er. Känn inga måsten och våga säga nej eller att ni inte orkar, det kämpar jag och Ida mycket med. Och kanske känner man inte för att fira jul alls och då ska man inte göra det. Det kommer fler jular.

Fakta: Jonas Svensson

Gör: Krögare och Spädbarnsfondens ambassadör

Familj: Fru Ida, 34, Noah, 5, Elis, 2, och de saknade barnen Otis och Mini.

Vill du eller ditt företag vara med i kampen om att minska spädbarnsdödligheten?

Här finns flera sätt att bidra!

Skicka en julhälsning genom vår swishtjänst. Istället för julgåvor och julkort, gör en insamling på din arbetsplats. Önska dig att bli månadsgivare till Spädbarnsfonden i julklapp. Köp ett fint julgåvobevis eller en gåva i vår webbutik.

Hjälp oss att hjälpa fler. Varmt tack!

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: