fbpx

Josefin Lidbom efter kritiken: ”Det är viktigt att få berätta sin historia”

 In Startsidan

Influencern Josefin Lidbom förlorade sonen Gabriel 2018 och har öppet delat med sig av sin förlust och sorg med sina följare. Nu har hon fått kritik av en gravid kvinna som tycker att Josefin skapar oro för att hon pratar om sitt döda barn offentligt. Detta har fått Josefin att reagera.

Det var när Josefin Lidbom var gravid i vecka 36 som hon började känna att något var fel. Hon åkte in till sjukhuset på kontroll och det visade sig mycket riktigt att barnet i magen inte längre levde. Hans hjärta hade slutat slå.

– Jag kände ju redan innan att det var något som var fel men när läkaren sa orden så fick jag en chock. Jag hade aldrig hört talas om att barn dör så sent i graviditeten och jag förstod heller inte hur läkarna kunde kräva av mig att jag skulle föda barnet, berättar Josefin.

Hon födde sonen Gabriel dagen efter beskedet och i efterhand hade hon inte velat ha det på något annat sätt. Läkaren sa åt henne att ”Det här barnet är också värt att föda” och Josefin insåg efteråt att hon hade rätt.

Redan från start har Josefin valt att vara öppen kring förlusten av Gabriel, kring sorgen och sina känslor.

– Det var en självklarhet för mig. Jag vill fortsätta prata om Gabriel och att han är en del av familjen. Han är ingen skam, ingen man ska glömma. Det har också varit ett sätt för mig att bearbeta sorgeprocessen och gå framåt i sorgen, säger Josefin.

Hon berättar att det fantastiska bemötandet hon fått av andra också varit en stor hjälp för henne. Att andra har velat lyssna och att hon fått möta andra som varit med om samma sak. Hennes öppenhet har gjort att hon känt sig mindre ensam i sorgen.

Men så kom ett meddelande från en gravid kvinna som tyckte att Josefin inte skulle prata om Gabriel i offentligheten, att hon skulle ta såna samtal i ett stängt forum eller med sina vänner. Hon tyckte att Josefin ökade hennes oro och ångest.

– Först blev jag illa berörd eftersom det aldrig varit min tanke att öka någons oro. Sen kände jag frustration. Hon kan själv välja om hon vill ta del av min historia eller inte. Jag och andra änglamammor fick inget val, det här är vår verklighet. Jag kan inte göra det jag varit med om ogjort bara för att jag låter bli att prata om det, säger Josefin och fortsätter:

– Sen kände jag ilska över att jag inte skulle få prata om Gabriel. Folk har svårt att bemöta sorgen hos föräldrar som förlorat barn, man känner sig ensam och missförstådd, som att det är en skam. Det är alltså viktigt även i utbildningssyfte att vi får berätta om våra barn. Hade jag vetat mer om spädbarnsdöd kanske jag hade varit mer uppmärksam på min graviditet. Hade andra i min omgivning fått höra berättelser som min innan vi förlorade Gabriel så kanske de hade haft lättare att bemöta vår sorg.

Josefin säger att hon tror på det öppna samtalet och att hon tror att det är ett sätt att bearbeta sorgen om man pratar om det som hänt.

– Sen om man pratar i öppna samtalsgrupper eller med vänner spelar ingen roll. Det är väldigt viktigt att få berätta sin historia och få sitt barn bekräftat. För det är våra barn, och vem vill glömma sitt barn?

Josefin med sonen Gabriel.

Här kan du följa Josefin Lidbom.  

 

Av Anneli Wikström

 

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: