fbpx

Josefin Lidbom: Ta en jul i taget

 In Startsidan

”Högtider är svåra – det är så påtagligt att någon saknas”. Orden är Josefin Lidboms. Hon förlorade sonen Gabriel 2018 och delar nu med sig av hur hennes och familjens jular sett ut sedan han dog.

Influencern Josefin Lidbom bor i Stockholm med maken Victor och döttrarna Lova, 3, och Ebba, 10 månader. Men det skulle även ha funnits en liten pojke i familjen – Gabriel som dog i magen i slutet av september 2018. Men han är i allra högsta grad delaktig i familjen trots att han inte längre finns i livet.

– Vi pratar väldigt mycket om Gabriel med Lova och inkluderar honom i familjen. Det har varit viktigt för oss, berättar Josefin.

Första julen efter att Gabriel dog var svår. Josefin menar att det är så påtagligt att någon saknas just vid högtider. Men julen är viktig och familjen ville ändå fira.

– Men vi gjorde honom delaktig. Vi hade julstrumpor med alla familjemedlemmars namn på där vi la paket. Sen åkte vi till graven på julafton och lämnade paketen. Det har blivit en ny tradition. Lova är med och väljer julklapp till Gabriel och hänger upp hans julkulor i granen.

Privat bild.

En annan tradition familjen anammat är att de skänker motsvarande summa som de köper julklappar för till de andra barnen till Spädbarnsfonden för att stötta forskningen om spädbarnsdöd.

Hur julen blir i år hänger fortfarande i luften på grund av Corona.

– Vi får ju se hur det blir med allt, men vi tänkte fira jul med min familj om det går. Oavsett blir det ett besök hos Gabriels grav på Skogskyrkogården innan Kalle Anka börjar för att tända ljus, lämna julklapp och önska honom god jul, säger Josefin.

Privat bild.

Hennes råd till föräldrar som nyligen förlorat barn och som känner sig osäkra på om de orkar med ett julfirande i år är att känna efter.

– Finns det ingen glädje att fira jul den det här året så låt det vara så. Det finns inget som är rätt eller fel. Det kommer fler jular och man får ta en i taget. Nästa jul kanske känns annorlunda. Det är viktigt att känna att man inte ska stressa fram något i sorgeprocessen. Var i sorgen och låt det ta tid, säger hon och fortsätter:

– Och till anhöriga som läser detta: Skicka en julgåva till Spädbarnsfonden så får familjen en hälsning och tack för gåvan. Hade jag fått det av någon annan hade det gjort mig jättelycklig! För visst kan jag känna att ett av mina barn blir bortglömda under just högtiderna när de inte kan vara med och fira. Så att någon uppmärksammar Gabriel just då betyder jättemycket för mig.

Fotnot: Efter att artikeln skrevs har Josefin Lidbom avslöjat att det är ytterligare en bebis på väg. I februari föds Lovas, Gabriels och Ebbas lillebror!

Här kan du skicka en julgåva och stötta forskningen om spädbarnsdöd!

Här kan ni följa Josefin Lidbom. 

LÄS MER: Josefin Lidbom: ”Det är viktigt att få berätta sin historia”

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: