fbpx

”Julen är alltid förknippad med sorg och ångest numera”

 In Startsidan

Första julen, efter att Leah Zepeda Persson och maken Jonatan förlorat sonen Alexis, blev för mycket för dem. De valde helt enkelt att ställa in firandet. ”Vi beställde pizza och såg en film”.

Leah Zepeda Persson och Jonatan förlorade sonen Alexis i juni 2018 och när första julen kom kändes det inte alls rätt att fira som vanligt.

– Julen har alltid varit väldigt speciell för mig, det är en tid då man samlas med familjen, äter mat och delar ut julklappar. Det var min bästa högtid. Men efter att Alexis gick bort så hade vi ingen lust att fira, berättar Leah.

Hennes föräldrar, som de brukar fira jul med, tyckte att det var jobbigt att Leah och Jonatan ville ställa in julfirandet. Men Leah var tydlig med att hon och Jonatan inte ville ha några julklappar eller någon påminnelse om att det var jul överhuvudtaget.

– Vi åkte till graven på eftermiddagen på julafton och tände ljus och släppte upp lyktor, sen åkte vi hem och beställde pizza och såg en film. Det var väldigt mycket tårar och jag kände mig ledsen.

Året därpå, i november, fick Leah och Jonatan dottern Ayline. Men eftersom hon bara var en månad på julen, och Leah nyss hade fått komma hem från sjukhuset på grund av komplikationer vid förlossningen, så blev även den julen lugn. Leahs föräldrar kom med julmat och firade i några timmar på dagen. Även då blev det ett besök på kyrkogården för att tända ljus för Alexis.

– Jag har även köpt en julkula med vingar med Alexis namn på, den hängde vi upp i granen. Och så har vi en minnesplats för honom här hemma där vi tände ljus på kvällen. Men det är jobbigt med just julen på det sättet att man saknar ett barn, och han kommer alltid att saknas, säger Leah.

Julkulan med Alexis namn får pryda granen och gör honom delaktig. Foto: Privat

Hon har funderat på framtida jular och känner att det kommer bli svårt att åka bort och fira jul framöver. Hon känner att hon överger Alexis om hon inte besöker kyrkogården och tänder ljus.

– Julen är alltid förknippad med sorg och ångest numera.

Har du några råd till de som förlorat barn och inte vet hur de ska göra med julen i år?

– Det är jätteviktigt att man lyssnar på sig själv. Om man inte orkar så låt det vara. Det kommer fler jular. Var snäll mot dig själv och tillåt dig själv känna att det är jobbigt. Och försök förklara för närstående som har andra förväntningar. De måste respektera beslutet. Gör något helt annorlunda på julen istället. Att jag skulle beställa pizza på julafton var tidigare otänkbart, men det fungerade ju bra.

Skänk en uppskattad gåva till någon i jul eller uppmuntra ditt företag att ge en julgåva och stötta samtidigt forskningen om spädbarnsdöd.

Läs mer: Leah förlorade sin son – nu vill hon hjälpa andra i sorg

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: