fbpx

Julklappstips: Böcker om att förlora ett barn eller syskon

 In Startsidan

I Spädbarnsfondens webbutik finns många böcker som passar som läsning för både vuxna och barn som mist ett barn eller ett syskon eller för dig som är närstående. Passa på att handla inför julen och ge en gåva som är både uppskattad och som samtidigt bidrar till forskningen om spädbarnsdöd. Här berättar Spädbarnsfondens nationella stödsamordnare Camilla Skoglund kort om varje bok och vilken ålder boken passar.

”En fjäril på min kofta”, Ann-Katrine Engström, passar: 3 – 6 år

Pris: 150 kronor

En bok som handlar om att vara en lillasyster till en bror som inte finns kvar. Storasyster berättar och hjälper lillasyster att minnas – ”han kan finnas hos mig fastän jag inte ser, och pratar vi om honom så finns han lite mer”.

10% av intäkterna för ”En fjäril på min kofta” går till Spädbarnsfondens stödverksamhet för familjer som mist barn.

Här kan du beställa ”En fjäril på min kofta”.

”Min änglasyster”, Annakarin Jerndahl, passar: 3 – 6 år

Pris: 125 kronor

I himlen finns det små änglabarn som leker bland molnen, men det finns också änglavuxna och ängladjur. De är snälla mot varandra och trivs bra ihop. Änglabarnen leker och busar där uppe, kanske flyger de ikapp med fåglarna eller smakar hur regnbågen smakar? Om man har blivit en ängel får man en slags superkraft så man kan hjälpa sina människor på jorden, trösta dem när de är ledsna, killa dem under fötterna när de sover. Alla de man saknar finns kvar i våra hjärtan.

Här kan du beställa ”Min änglasyster”.

”Änglabrorsan”, Sofia Rutbäck Eriksson och Maria Lindgren, passar: 3 – 6 år

Pris: 165 kronor

Morris har en änglabrorsa som han träffar när han är ute och leker, en änglabrorsa som peppar och stöttar honom. Mamma och pappa är rätt oroliga för om Morris har det bra, om han känner sig ensam. Men han har ju Sid – sin änglabrorsa.

Här kan du beställa ”Änglabrorsan”.

”Jag brukar vinka till en sten”, Karin Askerin och Mattias Kvick, passar: 3- 6 år

Pris: 149 kronor

Om att få en lillebror som blir sjuk och om att få åka till sjukhuset och hälsa på honom. Att vara ledsen över att inte hinna leka med sin lillebror, men också om att skapa nya minnen av en saknad liten bror, till exempel att vinka till hans sten på kyrkogården eller att plantera ett körsbärsträd till lillebrors minne och koka god saft på bären.

Här kan du beställa ”Jag brukar vinka till en sten”.

”Medan körsbärsträden blommar”, Jeanette Neij, passar: vuxna

Pris: 190 kronor

En bok om att förlora sitt barn när han precis börjat leva – hur kommer man över förlusten? Samtidigt har man en storebror att finnas till för, livet snurrar på runtomkring. Ute ser man bara gravida och barnvagnar, överallt, men mina armar är tomma, jag kan inte köra en barnvagn, för mitt barn är dött.

Någonstans längs vägen träffar man andra som varit med om samma sak, man känner en samhörighet, hittar ett sammanhang i kaoset. Samtidig finns önskan kvar om ett till barn – men kroppen vill inte vad hjärtat vill, gång på gång slutar graviditeterna i missfall.

En bok om sorg, förlust, men också om att hitta tillbaka till ett liv, ett nytt sorts liv, som inte alls blev som man tänkt sig.

För varje såld bok går ett bidrag till Spädbarnsfonden.

Här kan du beställa ”Medan körsbärsträden blommar”.

”Klättra så högt du vill för du är ju ändå död”, Lina Schollin Ask, passar: vuxna

Pris: 189 kronor

Linas dotter Ingrid dör plötsligt och oförklarligt i sömnen när hon är ett och ett halvt år gammal. Lina är höggravid och ska föda Ingrids syskon om bara några veckor. En bok om död och liv, nattsvart sorg, att vara utbildad barnläkare och inte kunna rädda sitt eget barn – vad gör det med en som människa och som läkare?

En bok om att tillåta sig själv att leva, att tillåta sig att se att ljusstrimmorna blir fler och starkare och övervinner mörkret.

Här kan du beställa ”Klättra så högt du vill för du är ju ändå död”.

”Ett litet barn dör. Ett ögonblicks skillnad”, Ingela Bendt, passar: vuxna

Pris: 230 kronor (nyutgåva) finns också som e-bok.

En bok i två delar – del ett är till för de som drabbats av att ett litet barn dör: föräldrar, närstående, vänner, arbetskamrater, vårdpersonal, alla som vill veta mer och försöka förstå en bråkdel av det känslokaos och den bottendjupa sorg det innebär att förlora ett barn. Boken tar upp ämnen som vad var det som hände, hur såg avskedet ut, om att sörja olika, syskons sorg, hur reagerade omgivningen, kan och vågar vi bli gravida igen, vem är jag nu, hur uttrycker vi sorgen och, framför allt, vägen vidare, att växa ur sin sorg. Föräldraberättelser varvas med forskarintervjuer.

Del två vänder sig till de som möter sorg i sitt yrkesutövande – vårdpersonal som behöver hjälpa föräldrarna att ta till sig det döda barnet, begravningsbyrå, präst och församling som är en stor del i att skapa riter kring avskedet, skola, förskola och fritidshem som möter syskon och behöver hjälpa till med att bekräfta syskons sorg.

Varje kapitel i del ett avslutas med förslag på ytterligare ämnen att samtala kring men också saker att göra, praktiska saker som t.ex. att skriva dagbok, göra ett minnescollage tillsammans med syskonen etc.

En viktig bok med mycket klokskap som bidrar till en ökad förståelse när det värsta som kan hända ändå händer – ett litet barn dör.

Här kan du beställa ”Ett litet barn dör. Ett ögonblicks skillnad”.

I Spädbarnsfonden gåvoshop finns förstås fler fina saker! Ta en titt här!

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: