fbpx

Kunskapsstöd tas fram för att minska spädbarnsdödligheten

 In Startsidan

Regeringen har gett i uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram ett nationellt kunskapsstöd till vården för att minska spädbarnsdödligheten i Sverige.

Kunskapsstödet ska omfatta hur vården identifierar och adresserar risker hos kvinnan och barnet vid överburenhet, tillväxthämning hos barnet och minskade fosterrörelser. Kunskapsstödet omfattar även information om risk- och skyddsfaktorer som behöver lämnas till gravida och eventuell partner.

– För våra medlemmar som mist barn är den här nyheten dubbel. Bra att det äntligen blir en förändring men samtidigt är det en reflektion över att ens eget barn kanske levt idag om arbetet gjorts tidigare. Spädbarnsfonden har arbetat i många år för det här och vi är förstås glada att regeringen äntligen lyssnar, det är ett steg åt rätt håll. Det vi tycker saknas är riktlinjer om hur vi drar lärdom av varje dödsfall, säger Spädbarnsfondens ordförande Malin Asp

Uppdraget till Socialstyrelsen gavs i regleringsbrevet för budgetår 2020 avseende Socialdepartementet den 19/12 2019 och ska redovisas den 30/6 2021.

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: