fbpx

Leah förlorade sin son – nu vill hon hjälpa andra i sorg

 In Startsidan

Nio förväntansfulla medlemmar gick Spädbarnsfondens första grundkurs för nya volontärer. Leah Zepeda Persson från Stockholm var en av dem. Hon förlorade sonen Alexis 2018 och vill nu hjälpa andra föräldrar som förlorat barn.

Spädbarnsfondens första grundkurs för nya volontärer gick av stapeln på Långholmen i Stockholm första helgen i oktober och nio medlemmar från hela landet var på plats. Spädbarnsfondens stödsamordnare Camilla Skoglund höll föredrag om sorgebearbetning och hur man hanterar svåra samtal och erfarna samtalsledarna Karin Larsdotter och Birgitta Persson delade med sig av sina kunskaper från slutna samtalsgrupper och stödsamtal. Leah Zepeda Persson från Stockholm var en av deltagarna på grundkursen och hon var väldigt nöjd med helgen.

­­­­­­­- Det var en givande helg, dels var det trevligt att få träffa andra aktiva medlemmar och sen var det kul att äntligen få gå kursen. Det var bra att få höra vad som förväntandes av mig som volontär och stödperson och intressant att lyssna om sorgens olika faser. Det gavs mycket tid att umgås och prata med de andra deltagarna också vilket var skönt.

Leah Zepeda Persson förlorade sin son Alexis i juni 2018 efter att han fötts med allvarliga hjärtfel som påverkade andra organ i kroppen. Det var vid ett ultraljud i vecka 22 som hans vänster kammarhjärtsyndrom upptäcktes och läkarna förklarade att Alexis framtidsutsikter inte var ljusa. De gav honom 50 procent chans att överleva och Leah och hennes man Jonatan fick en dag på sig att bestämma sig för om de ville fullfölja graviditeten eller inte.  Leah och Jonatan beslutade sig för att de ville ge sin son en chans till livet. Men vid födseln i juni, sju dagar efter utsatt datum, så insåg läkarna snabbt att de inte kunde göra något för honom. Han hade inte överlevt en operation.

– Tillförseln till lungorna från hjärtat saknades och någon passage från hjärtat var igenstängd. Det fanns inget att göra. Vi fick ta god tid på oss att säga hej då, våra familjer kom och träffade honom och fick ta farväl och elva timmar efter födseln så stängdes respiratorn av, berättar Leah.

Leah och hennes man Jonatan fick lämna sjukhuset samma kväll utan sitt barn.

– Allting gick väldigt fort och så här i efterhand finns det mycket vi hade velat göra annorlunda. Men det var saker som vi inte visste att vi hade rätt till, säger Leah.

Till exempel hade de velat få veta att man kunde använda en Cubitus baby. Då hade de kunnat få mer tid med Alexis på sjukhuset. De hade också önskat att en fotograf hade kommit till sjukhuset och tagit bilder på Leah och Jonatan tillsammans med Alexis och att de hade fått Spädbarnsfondens minnespåse. Och så önskar Leah att någon hade kunnat påminna dem om att klippa av en hårtofs från Alexis så de hade kunnat spara som minne.

– Det gör mig väldigt ledsen idag att vi inte har någonting från honom att ta på. Vi har endast en liten body som vi först försökte klä på honom med men som var alldeles för liten, så vi tog av den ganska fort och stoppade ned den i skötväskan igen, där den ligger ännu idag. Den är Alexis och kommer få stå kvar i garderoben så som den var när vi åkte in till förlossningen, säger Leah.

Till en början fick de hjälp med sin sorg av Svenska kyrkan där de gick en sluten samtalsgrupp och ganska snart kom Leah i kontakt med Spädbarnsfonden.

– Det var första gången jag träffade andra som förlorat barn och det var precis vad jag behövde. Att få träffa andra i samma situation som förstår vad man går igenom och att få bli lyssnad på. Nu vill jag ge något tillbaka till andra. Jag känner att jag vill vända detta elände till något positivt och därför har jag bland annat valt att engagera mig i Spädbarnsfonden.

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: