fbpx

Lilian Kayrouz: ”De har berövat mig på min dröm”

 In Startsidan

Lilian Kayrouz är 39 år och hennes högsta dröm är att bli mamma. Efter två missfall blev hon äntligen gravid och lyckan var stor. Men på grund av en vårdmiss så dog sonen Christian vid förlossningen. 

Efter två missfall blev till sist drömmen verklighet. Lilian Kayrouz och maken Roger Jaghlasian blev äntligen gravida och för Lilian som då var 38 år, och hela livet drömt om att bli mamma, så var det stor lycka. Men graviditeten var jobbig, Lilian var trött och började svullna upp i vecka 28 och man misstänkte att hon fått diabetes. Redan då började hon fråga om hon skulle kunna få göra ett kejsarsnitt men upplevde att hon inte togs på allvar. I vecka 39 gjordes ett ultraljud och då var Lilian så trött att hon var på gränsen till svimfärdig.

– Då vägde barnet 3800 gram och jag bad flera gånger om att få ett kejsarsnitt för att jag mådde så dåligt, men det fick jag inte. Istället gjorde de hinnsvepning och jag fick åka hem, berättar hon.

Femton timmar senare hittar Roger sin sambo liggandes på mage i badrummet, avsvimmad och alldeles blå, kämpandes efter luft.

– Jag var så uppsvullen att han knappt kände igen mig. När ambulansen kom så var jag fortfarande medvetslös, säger Lilian.

Hon förs till sjukhuset i ilfart och väl inne på förlossningen undersöker man barnet i magen som inte visar några tecken på att må dåligt. Men Lilian hade kraftiga smärtor och kände ett tryck neråt vilket gjorde att hon var tvungen gå på toaletten ofta. Och varje gång hon kom tillbaka från toaletten var hon så slut att hon svimmade. Efter att uteslutit havandeskapsförgiftning och röntgat magen så bestämmer man sig för att undersöka Lilians hjärta. Men innan Lilian ska rullas ut ur rummet och föras till hjärtavdelningen så gör man en sista koll på Christians hjärta och då har barnmorskan svårt att hitta hjärtljud. Barnmorskan uppmärksammar en läkare på detta men den läkaren vill inte gå emot den andra läkarens beslut om att först kontrollerna Lilians hjärta.

– Då har jag så ont att jag inte kan sitta still och först då förstår man att något är fel. Då bestämmer de sig för att ta ut barnet. Det är tre och en halv timme efter att jag har kommit in till sjukhuset efter att ha varit medvetslös, blå och uppsvullen, säger Lilian.

När de öppnar Lilian och tar ut Christian så har han puls men hela magen är fylld med blod, i utredningen från sjukhuset beskrivs det som ett blodbad. Roger kan bara se på då ett stort team med läkare försöker återuppliva hans son. Christian får blod men kroppen tar inte emot det och man kan inte rädda hans liv. Samtidigt kämpar Lilian för sitt. I fyra dagar efteråt ligger hon på intensiven och får 16 liter blod och genomgår sex operationer innan faran är över.

Lilian och Roger har fått veta att orsaken till att Christian dog var för att moderkakan lossnade. När Christian kom ut vägde han 4325 gram och var fullt frisk. Lilian har nu IVO-anmält händelsen och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan. I sjukhusets interna utredning står det att om de hade registrerat fosterljuden kontinuerligt så hade det kunnat minska risken för dödsfallet och om de hade gjort kejsarsnitt tidigare så hade han överlevt och Lilian hade sluppit bli så skadad som hon blev.

– Vi litade på vården och trodde, som man gör, att de vet bäst. I det här fallet så får de in en höggravid kvinna som hittats helt blå och man väntar i tre och en halv timme med att ta ut barnet. Det är obegripligt! Jag vill säga till alla gravida att stå på er! Säg som du känner för att det är du som känner din kropp bäst och du vet om något är fel. Hade de gjort kejsarsnitt direkt eller haft bättre koll på hans hjärta så hade han levt idag, säger hon.

Tiden efter Christians död har varit svår. Det tog en och en halv månad innan Lilian kunde lämna sjukhuset och hon har levt på morfin och ångestdämpande. Både hon och Roger är sjukskrivna. Det är först nu hon orkar, och kan, prata om sin upplevelse.

Lilian drömmer fortfarande om ett barn men hon vet inte om hon kommer att våga försöka igen.

– Det var en skräckupplevelse och vi vet faktiskt inte om vi vågar igen. Roger vill inte ha något barn av rädsla för att förlora mig. Min största dröm är att bli mamma och varje gång jag tänker på det så mår jag dåligt. De har berövat mig på min dröm.

Fakta:

Lilian Kayrouz, 39 år

Familj: Maken Roger Jaghlasian, 44 år, och sonen Christian född 2 september 2020.

Bor: I Stockholm

Av Anneli Wikström

LÄS MER: Aftonbladet: ”Nyfödde Christian dog på grund av vårdmiss”

LÄS MER: ”Sånt här ska bara inte få hända. Det är inte okej”

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: