fbpx

Malin Mases Arvidsson kämpar för att dottern Nike inte ska ha dött förgäves

 In Startsidan

Spädbarnsfondens ambassadör Malin Mases Arvidsson delar idag med sig av sin historia på SVT.se. Hon och maken Jesper förlorade sitt barn Nike en vecka innan hon skulle ha fötts. Nu kämpar Malin för att alla dödfödslar ska kartläggas i en årlig nationell audit.

Som Spädbarnsfonden tidigare berättat så visade en dödsorsaksgranskning, en audit som genomförts i Stockholm, att 30 procent av de barn som föddes döda i Stockholm 2017 kanske hade kunnat räddats.

Expertgruppen som fick i uppdrag att granska journaler för alla dödfödda barn i Stockholm under 2017 rekommenderar i sin slutsats återkommande regional och nationell kartläggning av dödsorsaker som en åtgärd för att minska dödstalen.

– Det Spädbarnsfonden länge sett finns nu vetenskapligt dokumenterat i Sverige. Studien som nu publiceras är ett ytterligare bevis på att det finns många liv att rädda. Så många som en tredjedel av de barn som dör kanske dör i onödan. Det skulle vara oförsvarligt att inte gå vidare med detta, säger Malin Asp, läkare och ordförande på Spädbarnsfonden.

Malin Mases Arvidsson menar att Nikes död måste leda till liv och förändring. ”De här barnen som har dött ska inte behöva dö förgäves”, säger hon i inslaget på SVT.se.

Se hela inslaget med Malin här.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: