fbpx

Minsta kläder- Lisas sätt att stötta familjer i sorg

 In Startsidan

Lisa Oscarsson och hennes man Johannes förlorade sonen Sebastian före den 22 graviditetsveckan. Det var 2012 och i samband med Sebastians död började Lisa sy små kläder till prematura, levande barn.

– Jag önskar att jag hade kommit på idén att sy fina kläder till Sebastian, men så blev det inte, berättar Lisa.

I en av de stödgrupper på Facebook Lisa gick med i var det en förälder som hade förlorat sonen Valter och nu förlorade sin lilla Ella. Då föddes idén att sy begravningskläder och minnes-set.

– Jag ville ge Ella fina kläder. Det är så viktigt för oss som förlorar våra barn. Precis som föräldrar som får levande barn, vill vi också väga, mäta och klä på våra barn fina kläder. Fast skillnaden för oss är ju att vi inte får med oss våra barn hem.

Lisa jobbar i Svenska kyrkan i Umeå och tycker att hon fick ett väldigt bra stöd från sina kolleger. Eller som hon uttrycker det; ”vi är väldigt bra på sorg”. Det är inte alla drabbade som får ett så bra stöd menar hon, och hon kände att hon ville engagera sig och hjälpa andra. Det blev genom att sy begravningskläder till små barn som hennes engagemang har vuxit fram. Och hon gör det helt gratis. Hon skänker sin tid och allt material.

Via Facebooksidan ”Minsta kläder” kommer man i kontakt med Lisa och där måttbeställer man sina kläder genom att uppge barnets längd, vikt och gärna huvudomfång, då även en mössa ingår i dräkten.

Hon syr även minnes-set. Det är till familjer som redan har begravt sitt barn, men som vill ha ett klädesplagg att lägga i barnets minneslåda. Det brukar vara uppskattat för barnets syskon. I de fall barnet har varit prematurt kan det ibland vara svårt att förstå hur litet syskonet var. Ibland får hon även frågor om att återskapa plagg som barnet är begravt i. Då letar hon på nätet upp samma tyg som plagget var sytt av, för att göra ett lika dant plagg till familjen att ha hemma som minne.

– Det jag har kommit på att jag ska göra nu, är att sy ett set om två. Det ena plagget får barnet ha på sig och det andra likadana plagget kan familjen ta med hem som ett minne, berättar Lisa.

Allt detta gör hon utan den minsta ersättning från dem som beställer.

– Det här är så viktigt för mig att kunna hjälpa andra. Jag uppmuntrar dem att istället skänka en slant till Spädbarnsfonden. Ingen ska behöva vara ensam i sin sorg och det är så viktigt att Spädbarnsfonden kan fortsätta med sin stödverksamhet, avslutar Lisa.

Spädbarnsfonden är väldigt tacksamma för Lisas engagemang och de gåvor hon bidrar med.

Recent Posts
0
Mari-Cristin Malm
%d bloggare gillar detta: