fbpx

My hade sin dotter hemma i en Cubitus – ”För oss var det en otroligt värdefull tid”

 In Startsidan

Cubitus baby, en babykorg med enkel kylteknik som håller det döda barnet kallt, möjliggör för föräldrar att ta hem sitt barn. Med hjälp av Cubitus kunde My Borg Åmansson ha sin dotter Leonie hemma i fyra dagar.

På kvällen, den 22 oktober 2017, kände My Borg Åmansson sin dotter röra sig i magen. Det var sista gången, sen blev det stilla. My försökte få igång bebisen genom olika tips och trix som hon hade hört om men rörelserna kom inte igång. Då ringde de till förlossningen och bad att få komma in på en undersökning.

– Jag minns att jag sa till min man, ”Nu är man nog den där nojiga föräldern men skulle aldrig förlåta mig själv om hon mådde dåligt och behövde komma ut”. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att hon inte skulle leva, säger My.

På förlossningen försökte en ung barnmorska och läkarkandidat hitta hjärtljud med hjälp av ctg:n men det gick inte och hon fick be en annan läkare komma in och undersöka med ultraljud. Då började My ana att något var allvarligt fel. När läkaren gjorde ultraljudet så såg de direkt att det inte såg ut som det skulle och så sa han orden som är varje förälders mardröm: ”Tyvärr slår barnets hjärta inte längre”.

My och hennes man åkte hem och fick någon dag på sig innan det var dags att för förlossning. My ringde sin mamma som är barnmorska och hon reste ner för att finnas för dem. Det var också Mys mamma som först gjorde dem uppmärksammade på Cubitus baby och möjligheten att få ta hem sitt barn efter förlossningen. För My och hennes man var det ett givet val.

– Vår dotter Leonie föddes på onsdagen och på torsdagen åkte vi hem tillsammans med henne. Vi hade henne hemma över hela helgen och det var väldigt speciellt. I vårt hem stod ju allt och väntade på henne, spjälsängen, tvättade kläder, babyskyddet och på natten la vi ner Cubitusen i spjälsängen så hon fick sova i den. När vi bytte kylklampar i den så fick den andra föräldern hålla henne, så det blev också ett sätt för oss att ta hand om henne, berättar My.

Hennes föräldrar, syskon och närmaste vänner kom hem till familjen och alla fick se och ta farväl av Leonie. De kunde hålla henne i famnen och vara nära henne.

My tillsammans med Leonie, sin mamma och sin mormor. Bild: Privat.

– Det var så värdefullt att det inte går att beskriva med ord. Hon blev en individ på ett annat sätt i min familjs ögon också. Det var verkligen värdefullt för alla.

My rekommenderar andra föräldrar som hamnar i samma situation att ta hem sitt barn i en Cubitus och hon menar att om man tvekar över om man ska göra det eller inte så rekommenderar hon att göra det.

– Man ångrar inte det man gjort, bara det man inte gjort, säger hon men tillägger att valet ligger på varje förälder och att man måste göra som man själv känner är bäst så klart.

Mys rekommendation till vårdpersonalen är också att ta upp möjligheten med att använda en Cubitus tidigt och inte vänta tills föräldrarna nästan börjat packa ihop och ska åka hem. Det tror hon är en stor skillnad för föräldrarnas beslut.

På frågan om det fanns några nackdelar med att ta hem sitt barn i en Cubitus säger My:

– Vi hade ju henne hemma ganska många dagar och även om vi var noga med att byta kylblock så hinner barnet förändras. Barnet stelnar, blir kallt och utseendet förändras lite. Men det positiva överväger ändå det negativa. För oss var det en otroligt värdefull tid.

 

Fakta: My Borg Åmansson

Bor: I Uppsala

Familj: Man och tre barn varav ett är en ängel.

 

Av Anneli Wikström

 

Fakta: Cubitus baby

Cubitus baby togs fram av barnmorskan och forskaren Ingela Rådestad och finns sedan 2014 på alla förlossningskliniker i Sverige.

Cubitus baby är en korg med kylpåsar som ersätter kylrum och kylskåp och är framtagen för att föräldrar och anhöriga ska få vara med barnet så länge de önskar innan begravning.

Cubitus är latin och betyder vilorum.

Läs mer om Cubitus på Ingela Rådestads hemsida.

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: