fbpx

”Nike är min ledande stjärna och galjonsfigur i mitt engagemang”

 In Startsidan

Inför #GivingTuesday den 27 november fortsätter vi berätta om hur Spädbarnsfondens
medlemmar, anhöriga och vänner på olika sätt uppmärksammar spädbarnsdöd för att ge stöd till drabbade och för att samla in pengar till forskning.

Ett sätt att bidra till forskningen är att samla in pengar via en födelsedagsinsamling på Facebook. Det har Malin Mases Arvidsson gjort, till minne av hennes och maken Jespers dotter Nike.

Malin Mases Arvidsson

Malin Mases Arvidsson
Foto: Staffan Löwstedt, SVD

Malin, berätta om Nike

–  Nike är min andra dotter, men Jespers och mitt första barn. Hon var otroligt efterlängtad. I magen var hon ett aktivt barn, full av kraft och med en egen vilja.

Vad hände?

– Mindre än en vecka innan beräknad förlossning kände jag två kraftfulla sparkar och undrade om förlossningen skulle sätta igång. Jag hade sammandragningar, men kände henne inte. Vi hade varit på ultraljud några dagar innan, så det kändes som om allt skulle vara bra. Men när vi åkte in för undersökning var det inte bra. Nike levde inte och hon föddes död den 8 februari i år.

Har ni fått reda på orsaken till varför hon dog?

– Det fanns ett fåtal observandum tidigt i utredningen kring Nikes död, men den enda plausibla orsaken de till slut kom fram till angående Nikes död var att jag hade en dold gravid-diabetes. Men orsaken kommer vi aldrig att få ett 100-procentigt svar på.

Berätta om födelsedagsinsamlingen du har startat.

– Jag fyllde 40, elva dagar efter Nike kom. Jag ville inte ha en födelsedagsfest, men något ville jag ändå göra och hade hört talas om födelsedagsinsamlingarna via Facebook. Insamlingen hyllar Nike och livet, berättar Malin och fortsätter:

Det var även ett sätt för mig att vid ett och samma tillfälle tala om vad som hade hänt. Jag orkade inte dra historien många gånger. I och med mitt yrke som skådespelare är jag en delvis offentlig person, många hade sett magen och visste att jag väntade barn. Nike var även en del av uppropet ”Tystnad tagning” i början av året, där magen syntes tydligt.

Malin håller Nikes hand Foto: Privat

Malin håller Nikes hand
Foto: Privat

Vad har du för förhoppningar med insamlingen?

– Jag hoppades att den skulle samla in 2 000 kronor och nu är den uppe i 127 000. Det kunde jag aldrig tro! Jag vill att pengarna går till forskning om intrauterin fosterdöd, för det behövs så mycket mer forskning inom det ämnet. Vi måste uppmärksamma det mer. Det behövs en nationell analys av varför barn dör i magen, få till ordentlig forskning och ta bort skammen och skulden över att förlora barn, säger Malin och berättar om vilka planer hon har:

Jag har en idé om hur vi skulle kunna skapa mer fokus, engagemang och kunskap om dessa förlorade barn som kanske skulle kunna generera större medel till forskning än det insamlingen gjort hittills. Men det är för tidigt att tala om ännu. Det fanns inte i min världsbild att jag skulle engagera mig i dessa frågor när jag väntade Nike. Men nu blev det så. Jag tar den rollen för jag måste och jag kommer inte ge mig förrän det sker en förbättring! Nike är min ledande stjärna och galjonsfigur i mitt engagemang, avslutar Malin.

Klicka på länken och bidra till Malins insamling, Hylla Nike

Läs SVD-artikeln från i somras om Malin, Jesper och Nike.

Tack till Staffan Löwstedt på SVD, för bilden på Malin.

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: