fbpx

Så pratar du med barn i sorg

 In Startsidan

Att förlora ett barn är en mardröm för alla föräldrar. Och om det värsta händer, och det finns fler barn i familjen, så är det viktigt att inte glömma bort syskonets sorg. Monica Nanni har jobbat med barns sorg i många år och här ger hon tipsen du som vuxen kan tänka på.

Monica Nanni är verksamhetschef och grundare till Randiga huset, en organisation som jobbar med att stötta barn i sorg. Anledningen till att Monica började jobba med barns sorg var en händelse som förändrade hennes liv. Hennes man omkom i en drunkningsolycka då hennes dotter var sju år gammal.

–  Jag som förälder var så uppe i min egen sorg att jag inte såg min dotters sorg fullt ut. Det var först senare som jag insåg detta och då var jag tvungen att ta reda på hur jag kunde hjälpa mitt barn, berättar Monica.

Monica Nanni på Randiga huset.

2011 startade hon Randiga huset som i dag hjälper cirka 1000 barn om året att få hjälp och stöttning i sin sorg.

–  Barn sörjer på ett annat sätt än vuxna. När de är små så förstår de inte att det är för evigt när någon dör. Man brukar säga att deras sorg är randig, de kan leka ena stunden för att sedan vara ledsen i den andra, säger Monica.

När barnen är lite större och drabbas av en förlust kan sorgen visa sig på andra sätt. De vill att allt ska vara som vanligt men de kan få svårt att koncentrera sig i skolan och de kanske drar sig undan från vänner. En del barn tycker att kompisarna inte förstår. De tycker att folk tittar konstigt och pratar som om barnet inte var närvarande. Många barn vill bara gråta och gömma sig inom hemmets trygga väggar.

När ett barn förlorar ett syskon så drabbas även barnet av sorg. Tyvärr kommer ofta syskonens sorg i bakgrunden. Man talar om den ”tysta sorgen”. Ibland för att vi vuxna har det så tungt med vår egen sorg och inte tänker på syskonens sorg men ibland är det barnen själva som intuitivt inte vill belasta sina föräldrar med ännu mera sorg.

–  När det gäller syskonsorg så är det vanligt att syskonet känner sig mindre uppmärksammat. Det känner ofta ”jag finns också”, säger Monica Nanni.

Hur kan man då hjälpa sitt barn?

–  Lyssna på barnen! Våga prata om det som hänt. När de börjar fundera så ge dig in i samtalet och lyssna aktivt. Visa att du finns där och vill lyssna då börjar ofta barnet prata mer. Hjälp barnet att göra sin berättelse, att minnas och komma ihåg den de förlorat och våga prata om döden.

Vad ska man inte göra?

–  Man ska inte säga att någon gått bort eller somnat in. För små barn innebär att man har gått bort att man kommer tillbaka och om man säger att någon somnat in kan de bli rädda när andra ska gå och sova. Säg att personen är död, det är bra för en själv också att säga det högt för att kunna ta in det, säger Monica Nanni.

Vill du veta mer om barns sorg så kan du läsa mer i häftet ”Att möta barn och ungdomar i sorg”. 

 

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: