fbpx

Saker att tänka på när du pratar med någon som sörjer sitt barn

 In Startsidan

Tv-personligheten och kokboksförfattaren Chrissy Teigen och artisten John Legend förlorade sitt barn under graviditeten. Flera reaktioner kom då från andra som själv förlorat barn men som inte pratat om det på samma öppna vis av olika skäl. Här ger Spädbarnsfondens verksamhetsansvarige Angela Jones tips om hur man kan bemöta någons sorg.

När Chrissy Teigen och John Legend gick ut i sociala medier och öppet berättade om sin sorg efter att ha förlorat sitt barn under graviditeten lät inte reaktionerna vänta på sig. Många som varit med om samma sak hyllade parets öppenhet och berättade om hur de själva hållit sin förlust och sorg inom sig. Det belyser ett tabu. Det händer oftare än vad vi tror att barn dör i magen eller vid födseln men det är fortfarande ett svårt ämne att prata om. Här är några saker som man som närstående, vän, kollega eller chef kan tänka på när någon i närheten drabbas.

Undvik att förstora upp sorgen

Att säga saker som att ”Jag skulle dö om det hände mig” eller ”Stackars er, jag kan verkligen förstå hur ni känner” är ingen bra idé. Dels så kan man inte förstå om man inte har varit med om samma sak själv, dels är sorg olika hos alla människor.

Säg istället…

Jag ska göra mitt bästa för att förstå hur du känner.

Jag är så ledsen för vad som har hänt.

Undvik att förminska sorgen

Att försöka stötta någon i deras sorg genom att säga saker som ”Nu vet du åtminstone att du kan bli gravid” eller ”Tur att ni i alla fall har ett friskt barn” är sällan lyckat och det kan förminska deras sorg menar Spädbarnsfondens verksamhetsansvarig Angela Jones. Att säga åt någon som sörjer att de kan bli gravida igen finns det dels ingen garanti för och det är dessutom ingen tröst eftersom de ville ha det barn de just förlorat.

Säg istället…

Finns det något jag kan göra för att hjälpa dig?

Jag tänker på dig, jag bryr mig om hur du har det.

Undvik att inte säga någonting alls

Enligt Angela Jones på Spädbarnsfonden är det vanligt att människor drar sig undan den drabbade när en tragedi inträffar och ofta beror det på att de inte vet vad de ska säga och för att man kanske blir obekväm i att hantera sorg. Och visst, det finns de som inte vill prata öppet om sin sorg men det finns väldigt många som vill det.

Säg istället…

Jag är här om du behöver mig.

Om du vill prata så lyssnar jag gärna.

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: