fbpx

”Saknaden efter Joakim är lika stark idag”

 In Startsidan

Katarina Svanljungs förlossning startade för tidigt och hon födde sin son Joakim i vecka 28. Han levde sedan bara i fem och en halv vecka.

Det var en normal graviditet till en början men när Katarina Svanljung från Piteå var i vecka 25 så ville hennes barn plötsligt ut. Katarina skickades till Uppsala universitetssjukhus där man lyckades stoppa förlossningen i tre veckor. Men i vecka 28 föddes Joakim, alldeles för tidigt och inte fullt utvecklad. Hans njurar var för små och man fick ge honom bikarbonat för att han skulle kunna kissa.

– Han låg i respirator i fem och en halv vecka, sedan fick jag och hans pappa välja om vi skulle fortsätta låta honom plågas eller om han skulle få somna in. Det var de längsta veckorna i mitt liv men vi var överens om att han skulle få ro, berättar Katarina.

Joakim föddes den 20 januari 1992 och Katarina var bara 19 år gammal. Efter hans bortgång fick hon prata med psykolog och läkare och på det privata planet så fanns hennes mamma och två vänner som stöd. Men många drog sig undan och Katarina kände tydligt att folk undvek henne.

– Det var som att man var pestsmittad. Framförallt kompisar som hade fått barn undvek mig och det tyckte jag till en början var skönt men när det gått veckor och månader så kändes det konstigt. Jag förstår att de inte visste hur de skulle bemöta sorgen men man hade kunnat fråga hur man mådde eller om man behövde något.

Katarina upplevde att hon inte fick mycket stöd från samhället heller. Hon och Joakims pappa erbjöds att komma till kyrkan och prata i grupp med andra som förlorat sitt barn men det tackade hon nej till.

– Att sitta som 19-åring och prata i grupp tror jag ingen i den åldern skulle göra. Och när det gällde jobbet så var bara en spark i baken och gå tillbaka och jobba. Det blev inte bra, konstaterar hon.

Ganska snabbt inpå Joakims bortgång så blev Katarina gravid igen. I vecka 15 fick hon dock en stor blödning och hon förberedde sig på att förlora ytterligare ett barn. Vid undersökningen visade det sig att hon förlorat en tvilling men att det andra barnet var vid liv och 1993 föddes sonen Tobias.

– Inget barn kan ersätta det andra men för mig blev det räddningen, säger Katarina.
Idag består Katarinas familj av hennes man, sonen Tobias, 27, döttrarna Evelina, 22 och Fanny, 20, och så Joakim förstås.

– Saknaden efter Joakim är lika stor i dag. Saknaden mattas inte av men sorgen är inte lika svår. I början pendlade jag mellan sorg, ilska, ledsamhet medan idag är det mer en tomhet. Det har varit en tuff resa.

Katarina Svanljung förlorade sonen Joakim i vecka 28.
Bild: Privat.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: