fbpx

Seglivad myt att fosterrörelserna minskar i slutet av graviditeten

 In Startsidan

För fyra veckor sedan förlorade influencern Danijela Pavlica sin son Lyon. Två veckor innan hade hon känt av minskade fosterrörelser något som barnmorskan påstod är vanligt sent i graviditeten. Detta är en seglivad myt. Spädbarnsfonden har pratat med barnmorskan och forskaren Anna Akselsson om minskade fosterrörelser.

Danijela Pavlica befann sig i vecka 34 och hade precis varit på ett rutinbesök, där ett ultraljud gjordes.

– I och med att allt såg fint ut på återbesöket så lyssnade jag på barnmorskan som lugnade mig och sa att barnet får mindre plats att röra sig på desto längre in i graviditeten man kommer, berättar Dani.

Men att barn rör sig mindre på grund av att det är trångt i slutet av graviditeten är en farlig myt. Det är en uppfattning som många har haft och det har även uttryckts i läroböcker.

Visst är det trångt i magen. Rörelserna kan ändra karaktär och kännas på andra sätt än tidigare. Men den gravidas upplevelse av att mönstret förändrats ska tas på allvar, det kan vara ett tecken på att barnet inte mår bra. Det menar Anna Akselsson som är barnmorska och forskare.

– Minskade fosterrörelser innebär att den gravida har en känsla av att barnet rör sig mindre än det brukar. Man ska söka vård om man känner att barnet rör sig mindre frekvent eller med mindre kraft. Eller om man inte får samma respons som tidigare, berättar Anna Akselsson.

Det finns inga regler om ett visst antal rörelser om dagen. ”Tio rörelser om dagen” är en äldre uppfattning som även florerar på vissa internetsidor. Men det kan vara direkt missvisande. Istället handlar det om att lära känna sitt barns individuella rörelsemönster.

– Lär känna ditt eget barn och vad som är normalt för dig. Många ogillar svaret att det är individuellt, men lättade över att man ju lär känna sitt barn och börjar bonda genom att lägga märke till rörelsemönstret, säger Anna Akselsson.

Vad ska man göra om man drabbas av den isande insikten att barnet i magen plötsligt är mycket lugnare än vanligt? Ett första steg är att kontakta sin barnmorska. Hon kan ge vidare råd om uppföljning. Får man inte tag på sin barnmorska eller om det känns akut kan man ringa direkt till förlossningen.

Ungefär tio procent av alla gravida i Stockholms län söker någon gång vård för minskade fosterrörelser. För de allra flesta visar det sig att barnet mår bra.

Det kan vara så enkelt som att man stressat och inte tänkt så mycket på vad som händer i magen. Men det kan också vara så att moderkakan fungerar dåligt. Då kan det bästa för barnet vara att få komma ut.

Sedan 2016 arbetar vården med ett kunskapsstöd från Socialstyrelsen. Enligt det ska den gravidas berättelse och upplevelse om fosterrörelserna vara i centrum för bedömningen och uppföljning. Man ska erbjudas en undersökning om man känner oro.

Den undersökningen kan se olika ut beroende på hur långt gången man är.

– Man får svara på frågor om hur det känns och varför man kontaktar vården just nu. Om det är tidigt i graviditeten men efter vecka 22 kan man få komma till barnmorskan och lyssna på hjärtljuden. I senare graviditet kan man göra ett CTG-test. Om sjukvården anser att det finns anledning kan man sedan gå vidare med ultraljud där man kan undersöker fostervattnet, moderkakan eller barnets tillväxt, säger Anna Akselsson.

Läs mer: Danijela Pavlica: Jag vill kämpa för att inga fler ska behöva ta farväl av sina barn

Om en metod för att uppmärksamma fosterrörelser: Mindfetalness

Recent Posts
0
Danijela Pavlica och sonen Lyon
%d bloggare gillar detta: