fbpx

Spädbarnsfonden besöker Tommy’s Rainbow clinic

 In Startsidan

I veckan var Spädbarnsfondens verksamhetsansvariga Angela Jones på studiebesök på St Mary’s Hospital i Manchester. Där har de en avdelning, Tommys Rainbow clinic som är en förlossningsavdelning och ett forskningscentrum.

Läs Angela Jones rapport från besöket.

På St Mary’s Hospital i Manchester, universitetssjukhus, finns något som kallas Tommy’s Rainbow clinic. St Marys är ett stort, modernt förlossningssjukhus, byggt för tio år sedan. På bottenplan finns en antenatal- och ultraljudsmottagning. De har två våningsplan med förlossningsavdelningar och på plan fem finns Tommy’s Rainbow Clinic. Det är ett kombinerat forskningscenter, specialmödravård och Rainbow-mottagning. De har sex olika mottagningsdagar för olika riskgraviditeter, diabetes, moderkaka, Lupus, FGR (tillväxthämmade barn) mfl.

Varje torsdag är det Rainbow clinic-dag, vilket är en mottagningsdag endast för gravida kvinnor som tidigare förlorat barn. En fantastisk mottagning, där den gravida mamman får träffa samma barnmorska varje gång och vid varje träff är även en läkare och en samtalsstödsperson närvarande. Vid varje träff använder de ultraljud. Den gravida kvinnan får komma hur ofta hon vill.

På St Mary’s har de separata förlossningsrum för dem som föder ett dödfött barn. Man föder i ett vanligt förlossningsrum, men flyttas sedan direkt till ett vackert ombonat rum, med en dubbelsäng och babykorg. Hela familjen kan få vara tillsammans i lugn och ro. På rumsdörren sitter det en bild på en fjäril, så alla vet att det är en familj som förlorat ett barn. Rummen ligger avskilt i slutet av en korridor. Utanför rummen finns två fina minnesträd. Där kan föräldrarna hänga upp bilder eller en minnessak som representerar deras son eller dotter.

Det är en fantastiskt värdig och genomtänkt miljö att få vistas i när man drabbats av något så svårt som att ha förlorat sitt lilla barn. Barnmorskorna jag mötte och som var ansvariga var så varma och professionella.

Suzanne Thomas är den ansvariga barnmorskan för Rainbow clinic. Suzanne visade mig runt på mottagningen. Bakom det fina väntrummet, finns undersökningsrummen alla utrustade med ultraljudsutrustning. Det finns även två ombonade stödrum, där de tyvärr får berätta för föräldrar med riskgraviditeter att deras barn inte kommer att klara sig. Bakom själva mottagningen, finns en stor kontorsdel, där det var full aktivitet, med barnmorskor, studenter och forskare.

När vi gick vidare genom kontorsdelen, kom vi till forskningscentret med flera rum där de främst forskar på moderkaka och diabetes. All forskning har som mål att reducera antalet barn som föds döda.

Rainbow clinic är verkligen ett viktigt center i perfekt symbios med mottagning för gravida och forskning för att reducera dödstalen. Spädbarnsfonden tar med sig informationen och presenterar den för relevanta personer, för att förhoppningsvis skapa liknande center i Sverige. Forskningscentret, specialmödravården och Rainbow clinic är finansierat av stat, kommun och privata donationer via organisationen Tommy´s.

Vad betyder Rainbow Clinic:

Regnbågsbarn kallas de syskon som kommer efter det barn som man förlorat. En regnbåge kommer ofta efter en storm, med hopp och ljus igen. Därför kallas det Rainbow clinic.

Läs mer om Rainbow clinic 

Läs mer om Research centre

Ett stort tack till Suzanne Thomas för visningen och till professor Alexander Hazell som är ansvarig för kliniken.

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: