fbpx

Spädbarnsfonden uppmärksammar #GivingTuesday

 In Startsidan

Tisdagen den 27 november 2018 är det #GivingTuesday. Då samlas människor över hela världen tillsammans med ideella organisationer, offentliga aktörer och företag för att uppmuntra givande och visa engagemang för varandra.

#GivingTuesday är en dag för givande och engagemang som blivit global tack vare människors vilja att dela med sig av idéer och att arbeta tillsammans. #GivingTuesday är ett sätt att tillsammans över hela världen sätta fokus på behovet av att dela och ge istället för att få och konsumera. #GivingTuesday är en gräsrotsrörelse där vem som helst kan vara med och där goda idéer för att uppmuntra givande snabbt sprids över världen.

Spädbarnsfonden deltar
Spädbarnsfonden deltar i #GivingTuesday. Många av våra medlemmar, anhöriga och vänner har genom olika handlingar arrangerat insamlingar, evenemang och liknande för att uppmärksamma spädbarnsdöd, stötta drabbade och för att samla in pengar till forskning. Det engagemanget och viljan att förändra är vi oerhört tacksamma för. I en serie intervjuer kommer vi fram till den 27 november lyfta några av våra medlemmar, anhöriga och vänner och berätta om på vilket sätt de har engagerat sig.

Först ut är två personer som gillar att röra på sig; Krister Arnell som cyklar Halvvättern med sitt gäng Theas änglar och Patrik Jarnstam som sprang 25 mil i somras till familjehelgen i Uddevalla.

Krister Arnell, berätta om Theas änglar!
– Jag och min fru Anja förlorade vår dotter Thea 2007. Jag började fundera på vad man kunde göra för att hålla hennes minne vid liv, samtidigt som jag ville hjälpa andra. Min fru och jag gillar att träna, bland annat cyklar vi mycket och ur det intresset kom vi på idén med att cykla Halvvättern och samtidigt samla in pengar till forskning, berättar Krister och fortsätter:

Sagt och gjort, 2016 samlade ihop ett kompisgäng som under året tränade tillsammans och i juni följande år cyklade vi Halvvättern för första gången (150 km). I somras körde vi igen, och vi har som mål att köra kommande sommar också.

Det gav mersmak. Krister fortsätter:
– En av deltagarna, Annika Finn, i vårt cykelgäng kom även på idén att springa i 50 timmar på ett löpband för att samla in pengar till forskningen och till Spädbarnsfonden. Vi andra var ivriga påhejare och vi hade även information om Spädbarnsfonden på plats.

Vad vill du göra med de insamlade pengarna?
– Hittills under de här två åren har Theas änglar samlat in 80 000 kronor. Jag vill att pengarna ska gå till forskning för att förhindra att fler drabbas, men att även de som ändå drabbas också ska få ett bra stöd, vilket vi fick, både från sjukvården, kyrkan och från Spädbarnsfonden.

Till dig som funderar på att dra igång en insamling säger Krister:
– Jag vill passa på att uppmuntra andra att inte vara rädda för att hitta på saker, insamlingar eller event. Spädbarnsdöd är ett svårt ämne och ibland kan kanske kombinationen av att arrangera ett kul event eller något idrottsligt, krocka med det tunga ämnet. Men som sagt var inte rädd för att pröva!
Theas änglar
Theas änglar redo för Halvvättern

Patrik Jarnstam sprang 25 mil för Spädbarnfonden
Här möter vi långdistanslöparen Patrik Jarnstam som i augusti sprang hela vägen från hemmet i Karlstad till Spädbarnsfondens familjehelg i Uddevalla. En sträcka på ca 25 mil, nu uppdelad så att han under en veckas tid sprang tre mil varje dag. Det motsvarar ett Lidingölopp om dagen.

Hur kom du på den idén?
– Idén växte fram under samtal och träffar i vår samtalsgrupp här i Karlstad. Jag ville uppmärksamma spädbarnsdöd och hur många som varje år mister ett litet barn. Min sambo Jenny och jag förlorade vår dotter Nova. Vi är väldigt många som drabbas, och det är inte känt. Vi måste kunna prata om det, och det här var mitt sätt att hjälpa till.

Hur gick det?
– Det gick bra! Innan loppet var jag lite orolig för skador, men jag blev bara lite trött i musklerna och jag återhämtade mig snabbt. Jag fick mycket uppmärksamhet i media, vilket var väldigt roligt. Det är många på jobbet som har sett inslagen. Nu känns det lättare att prata om vad jag och Jenny har gått igenom, nu vet fler.

Under resans gång har jag också fått kontakt med många människor som har berättat sina historier, att de eller anhöriga också har förlorat barn. Det kunde komma på mess eller att folk kom fram och pratade. De historierna har sporrat och motiverat mig att fortsätta. Det har bevisat för mig att det jag gjort är viktigt.

Hur mycket har du samlat in?
-Just nu är insamlingen uppe i 35 000 kronor, vilket är helt fantastiskt!

Vad ska pengarna gå till?
-Jag vill att de ska gå till någon form av forskning. Varför dör barn i magen? Vad kan göras för att det inte ska hända igen?
Patrik springer i mål
Patrik springer i mål i Uddevalla

Här kan du läsa reportage och se TV-inslag om Patriks löpning

Giving Tuesday Sweden

Läs mer om Giving Tuesday

Se Spädbarnsfondens kampanj hos Giving Tuesday

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: