fbpx

Subani söker mammor som förlorat barn och som vill delta i konstprojekt

 In Startsidan

Subani Melin förlorade sonen Elias för tretton år sedan. Han dog på hennes arm bara tre dagar gammal. Nu söker hon efter andra mammor som förlorat barn som vill delta i hennes examensarbete i Textilkonst.

Subani Melin har jobbat med sin sorg på olika sätt efter att Elias dog. Bland annat har hon vävt.

– Vävningen är en form av symbolhandling. Andra kanske skapar en minneslåda eller liknande men jag är intresserad av handling, förklarar hon.

Nu ska hon göra sitt examensarbete på masterprogrammet i Textilkonst och hon hade många tankar inför detta.

– Inför projektet så testade jag flera målgrupper och funderade på vilka det är jag vill träffa, dela erfarenhet med och som vill bemöta mig. Då kände jag starkt att jag vill träffa andra mammor. Jag vill befinna mig i mitt eget sammanhang. Med de som lever med sorgen över ett förlorat barn men som också förstår glädjen i att ha fått ha detta barn oss sig, säger hon.

För att genomföra projektet söker Subani fem mammor som vill väva tillsammans med henne. Om man vill delta så får man en vävram skickad till sig, som man kan behålla under hela projektet. Subani väver en väv som skickas till deltagaren som antingen svarar genom att göra en egen väv eller avslutar Subanis påbörjade väv.

– Jag väver inte med avancerade tekniker utan länkar lekfullt samman trådar som jag tycker betyder något. Så man ska inte känna att man inte kan väva eller att man inte är konstnärlig. Det räcker med erfarenheten att vara mamma. Och syftet är inte att de som ställer upp ska hjälpa mig att göra fina konstverk utan att vi ska göra något tillsammans, vi ska dela våra erfarenheter med varandra.

Vävarna skickas fram och tillbaka tre gånger med post. Subani önskar också att de som medverkar dokumenterar sin process. Var sitter du och väver och varför, vilket material använder du, hur knyter det materialet an till din sorg? Subani önskar också att man berättar om sitt barn och sin erfarenhet i en enkel text.

– Men det är upp till var och en vad man vill bidra med och vad man vill dela med sig av. Min förhoppning är att projektet ska vara meningsfullt för alla som deltar. Jag kommer göra mitt yttersta för att vara lyhörd i mötet med deltagarna och ta emot deras berättelser med stor varsamhet, säger Subani.

Om du vill vara med och bidra till Subanis projekt så kontakta henne på subanimelin@yahoo.com eller ring henne på +46704955826.

Här kan du ta del av inbjudan.

Här finns mer instruktioner till projektet.

Här finns exempelbilder på vävar.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: