fbpx

Subani sökte mammor som förlorat barn till konstprojekt – nu visas det upp

 In Startsidan

Subani Melin efterlyste mammor som förlorat barn och som ville hjälpa henne med hennes examensprojekt i textilkonst. Sex mammor från Spädbarnsfonden ställde upp. Nu ska delar av projektet visas på utställning.

Subani Melin förlorade sonen Elias för tretton år sedan. Han dog på hennes arm bara tre dagar gammal. Subani har jobbat med sin sorg på olika sätt, framför allt har hon vävt. I februari efterlyste hon mammor, som precis som henne har förlorat barn, som kunde hjälpa henne med hennes examensarbete i textilkonst. Sex av mammorna som ställde upp mötte Subani genom Spädbarnsfonden.

Delar av Subani Melins examensprojekt i textilkonst ställs nu ut. Bild: Privat.

Även om projektet inte är helt färdigt så ställs nu delar av det ut. Utställningen är gratis och pågår mellan 21-29 maj på Kronhuset i Göteborg. Läs mer om utställningen här. 

Så här säger Subani om sitt examensprojekt.

– I mitt examensarbete tar händernas arbete vid där talet slutar i en vävd brevkorrespondens mellan mig och sex mödrar som likt mig förlorat ett spädbarn. Med enkla vävramar och de egna händerna som redskap väver vi tillsammans fram minnesmärken över våra barn, den glädje och den sorg de lämnar efter sig. Några av mammorna har låtit vävarna gå i dialog med varandra, det vill säga jag har vävt en väv som de svarat på genom att väva en egen, andra har valt att låta dialogen ske i den enskilda väven genom att vi påbörjat och avslutat varandras vävar.

 

Här är delar av Subanis examensprojekt som hon gjort tillsammans med andra mammor. Foto: Lea Kristoffersen Stuedahl

– Akten att väva blir akten att minnas. Tillsammans sörjer vi genom händerna och länkar samman vårt före med vårt efter.

Subani vill också passa på och tacka de mammor som hjälpte henne göra projektet möjligt.

Här är intervjun med Subani som Spädbarnsfonden gjorde i februari. 

Subanis arbete kommer att visas här när det är helt klart.

Av Anneli Wikström

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: