fbpx

Toves son dog efter fem dagar – nu riktar hon skarp kritik mot sjukvården

 In Startsidan

Tove Spånbergs son Henry dog fem dagar gammal på grund av en utdragen förlossning som gav honom syrebrist. Tove riktar skarp kritik mot vården och menar att det måste finnas krav på att man gör en lex Maria då ett spädbarn dör.

Tove Spånberg och hennes sambo Nicklas hade svårt att bli gravida, de fick bland annat ett tidigt missfall. Dessutom hade en vän till Tove förlorat ett barn vilket gjorde Tove väldigt rädd. Sin rädsla delade hon med sin barnmorska när hon till sist blev gravid men fick då höra att ”sånt händer aldrig”. Tove kände att hon inte blev erbjuden det stöd hon borde fått.

När hon gått två dagar över tiden skickades Tove till sjukhuset för att hon hade fått havandeskapsförgiftning. Där fick de bo på patienthotellet i två dagar, på grund av platsbrist och trots att hon var högriskpatient, innan det äntligen var dags för henne och Nicklas att ta plats på ett förlossningsrum.

– Jag blev igångsatt men först på kvällen kom värkarna igång ordentligt och de höll i sig hela natten och hela morgonen. På morgonen kom ett nytt läkarteam som såg att jag var helt slut eftersom jag inte hade sovit på länge, säger Tove.

Hon fick morfin mot smärtan men ingenting hände. Ett dygn efter att hon och Nicklas kom in på förlossningen fick Tove värkstimulerande dropp för att öka på takten.

– Jag blev räddare och räddare. Jag såg på ctg-kurvan att Henry blev påverkad av mina värkar och vi sa till personalen att det såg konstigt ut men svarade att det var normalt.

När förlossningen var inne på andra kvällen började Tove och Nicklas att be om snitt upprepade gånger. Men personalen tyckte att de skulle kämpa på och menade att det var bättre att föda vaginalt. Tre gånger under kvällen kollade personalen Henrys värden och vid det sista syntes det tydligt att Henry var stressad och påverkad i magen. Och i takt med att Henrys stress ökade så blev Tove tröttare och tröttare.

– Jag sa till läkaren att jag var jätterädd, för att Henry skulle dö, att jag skulle dö och för att jag inte orkade mer. Men de pushade mig bara att fortsätta. Då hade jag gett upp, jag var för trött för att prata och vi kände oss tvingade att fortsätta.

När sedan krystvärkarna tog fart ordentligt så var Tove för trött för att orka krysta. Då la sig barnmorskan på hennes mage samtidigt som man försökte dra ut Henry med sugklocka.

– När han till slut kom ut var han helt blå och livlös. De sprang i väg med honom för att börja hjärt- och lungräddning och syresätta honom och jag låg kvar och visste inte vad som pågick. De fick liv i honom och vi trodde där och då att allt skulle bli bra, berättar Tove.

Henry kylbehandlades men när hans kropp sedan skulle värmas upp så började alla organ att stänga ner. Han levde i fem dygn efter födseln.

Tove Spånberg och sonen Henry som dog, fem dagar gammal. Bild: Privat.

Det är nu två år sedan Henry dog men Tove känner inte att hon kunnat bearbeta sorgen som hon velat. Istället för att sörja har hon har fått kämpa med att få upprättelse. Först ville inte sjukhuset göra en lex Maria. Tove begärde då ut alla journaler och läste och försökte förstå och i journalen så menar hon att man tydligt ser att värdet som Henry hade sista provtagningen var så pass högt att man normalt sett ska avbryta förlossningen och få ut barnet. Efter ett halvårs kamp gjorde sjukhuset till sist en anmälan. Och nu väntar hon på IVO-utredningen som har dragit ut på tiden. Tove riktar skarp kritik mot vården och systemet.

– Det måste finnas krav på att lex Maria görs vid varje spädbarns dödsfall. Inte för att skuldbelägga någon utan för att förebygga så att det inte sker igen, säger Tove och fortsätter:

– Man känner sig så misslyckad över att man inte kunde skydda sitt barn, men jag gjorde allt jag kunde. Det gör mig så arg att sjukhuset bemött oss så dåligt efteråt. Jag hade velat att de sagt att de var ledsna och att de skulle göra allt för att det inte ska hända igen. Men om jag berättar om detta så hoppas jag att Henrys död kan göra skillnad för någon. Att han kan rädda andra barn.

Toves förslag på förändringar i vården:

  • Lex Maria vid spädbarnsdöd skall vara ett krav- dels för att kartlägga internationellt för att senare kunna förebygga, men även för att direkt kunna förebygga att det upprepas lokalt.
  • Jag tror att man måste ändra attityden kring att föda vaginalt – det är inte alltid det bästa. Detta var en onaturlig förlossning där jag blev igångsatt när jag redan var utmattad och proppad med medicin efter medicin.
  • Man måste ta rutiner på allvar och följa dem. Inte chansa
  • Sist tror jag att man måste lyssna på kvinnan, hon känner sig själv och sin kropp bäst!

Fakta:

Tove Spånberg, 31 år.

Familj: Sambon Nicklas Andersson, Henry, 2, och Elliot, 1.

Bor: I Sunne

 

Av Anneli Wikström

 

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: