fbpx

”Tre barn har fötts och tre barn får vara med, fast bara dina systrar sitter vid bordet”

 In Startsidan

Julen är en högtid då det blir extra tydligt att någon saknas. Att en stol till borde ha stått runt bordet. Här kommer en fin julhälsning till alla er som saknar från Spädbarnsfondens verksamhetsansvariga Angela Jones.

”I tretton jular har vi saknat dig runt bordet. Dagar som idag, julafton, så känns saknaden alltid lite extra. Det där stinget i hjärtat, som ingen ser och ingen vet. Jag bär dig så bra i hjärtat nu. Fem minuter av tystnad i köket när jag är hos dig i tanken. När jag dukar bordet och tänker att en tallrik borde ha dukats fram till dig också. Bilden av dig sittande i soffan som trettonåring! Tänk att vi borde ha haft en tonåring i huset nu! Tänker att du hade nog suttit med mobilen och kommunicerat med vänner eller kollat på paddan precis som dina småsystrar brukar göra. Jag ler åt den bilden. Den drömmen.

Idag är tanken på dig också fylld av glädje. Trots smärtan och saknaden så skulle jag aldrig velat vara utan upplevelsen av dig. Du är en del av mitt DNA, min inre styrka och kompass. Den första julen, som inträffade sju månader efter att du hade lämnat oss var tuff. Nu i efterhand hade jag önskat mig modet att bara ha stannat hemma i mysbyxor i soffan. Men samtidigt kanske det hade känts för sorgligt och ensamt i sig? Nu valde vi att fira jul ändå och fast att jag mest var arg på alla andra som var glada, så var det nog en bra distraktion i sig att irritera sig på andra än bara på livet självt. Idag kan jag se tillbaka på mitt tretton år yngre jag och le lite, men också förundras över styrkan vi människor ändå lyckas hitta inombords, när man tror att det knappt är möjligt.

Idag finns du med oss i varje andetag. Ditt namn står skrivet på julkulor i granen. Du finns också i dina systrar. Vi kommer att tända ett ljus hemma för dig idag, för vi har inte möjlighet att gå till graven. Jag kommer mest att vara glad idag och vara stolt över min familj, där tre barn har fötts och tre barn får vara med, fast bara dina systrar sitter vid bordet. Samtidigt tillåter jag mig att sakna dig och jag tillåter mig att vara glad och stolt över dig, trots att du inte är här. Så är det i en familj där någon saknas. Alla känslor får rymmas i en och samma människa på en och samma dag.

Till dig som saknar, tillåt alla känslor idag. Kärlek, saknad, sorg och glädje. Följ ditt hjärta. Jag önskar dig en fin julafton, hur den än blir idag och vi tänder ett extra ljus här hemma för ditt och alla andra saknade små barn. Vem tänder du ljus för idag?”

Skicka en digital julhälsning till någon som saknar idag och stöd samtidigt forskningen om spädbarnsdöd. 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: