fbpx

Tre kvinnor som gjorde att spädbarnsdöd blev något vi pratade om 2020

 In Startsidan

Vi kan väl alla vara överens om att 2020 inte går till historien som ett år vi kommer att minnas i positiv anda. Men det finns små ljusglimtar och en av dem är att 2020 blev ett år då spädbarnsdöd debatterades.

En stor anledning till detta var för att tre kända kvinnor förlorade sina barn och valde att prata om det i offentligheten vilket lyfte på locket och fick många andra att prata öppet om sin sorg och förlust.

Det började med att Chrissy Teigen och maken John Legend förlorade sin son Jack i slutet av september. Chrissy kände redan på sjukhuset att det här inte var något hon ville vara tyst om och hon bad sin tveksamma make att ta bilder på hennes förtvivlan. Sedan delade hon allt på Instagram. Och reaktionerna lät inte vänta på sig, de flesta hyllade henne, men vissa tyckte att Teigen gick för långt och visade för mycket som var privat. Det kommenterade Chrissy så här:

– Jag kan inte ens förklara hur lite jag bryr mig om att ni hatade bilderna eller hur lite jag bryr mig om att ni själva aldrig skulle ha delat dem. Jag har varit med om detta, jag valde att dela dem, och det allra viktigaste – de här bilderna är till för de som varit med om samma sak och för de som undrar hur en sån här situation är. De här bilderna är bara till för de som behöver dem. Vad ni andra tycker har ingen betydelse för mig.

En månad efter att Chrissy och John delat med sig av sin sorg gick hertiginnan av Sussex, Meghan Markle och Prins Harry ut i New York Times och berättade att de fick missfall i somras.

“Medan jag höll min förstfödde i famnen förstod jag att jag förlorade mitt andra barn”, berättade Meghan.

På sjukhuset fick prinsparet beskedet att de hade förlorat barnet i magen.

”Timmar senare låg jag i en sjukhussäng och höll min makes hand. Jag kände klibbigheten från hans handflator och kysste hans knogar, våta av våra tårar. Jag försökte föreställa mig hur vi skulle kunna läka”.

Genom att dela sin historia hoppades Megan Markle kunna hjälpa andra som varit med om samma sak. Men även Megan fick motta påhopp av olika slag och Chrissy Teigen var en av dem som gick till hennes försvar.

I slutet av november förlorade den amerikanska sångerskan Christina Perri och maken Paul sin dotter. Christina hade tillbringat veckor på sjukhus eftersom det upptäcktes att hennes dotter hade tarmproblem och behövde operation så snart hon var född. Men barnet dog i magen bara veckor innan beräknad förlossning. Även Christina har delat med sig av sin sorg på Instagram.

”Vi är inte okej, men vi hoppas att vi kan bli det en dag. Vi lär oss navigera i vår sorg tillsammans. Vissa dagar kan vi inte simma, vissa dagar flyter vi bra. Varje dag brister vi ut i tårar och varje dag hittar vi små stunder att skratta. Det har varit alla känslor, alla frågor, all ilska, all sorg; hela dagen”.

Christina Perri fick även ett missfall i början av året och då sa hon att hon vill prata öppet om missfallet för att bryta tabun och ta bort skamkänslor. Christina Perri har nu tagit en paus från sociala medier för att tillbringa tid med sin familj. Innan hon tog paus tackade hon fansen för all den kärlek de har gett henne under familjens svåra tid.

Även Chrissy Teigen har berättat att trots att hon fick kritik av vissa mötte hon främst kärlek. Hur främmande människor kommit fram och sagt fina ord till henne, lämnat små lappar med uppmuntran eller hur kassörskan i affären smög med en bukett blommor som tröst när hon handlade. Och hon berättar hur alla dessa främlingar på olika sätt talat om att livet går vidare istället för att säga saker som att ”det var Guds mening” eller ”ni kan få fler barn”.

– Det värsta är att det finns så många kvinnor där ute som inte får möta den här typen av uppmuntran från andra. Så jag ber er, snälla, prata om eran sorg och ni som lyssnar, var snälla mot dem som öppnar sitt hjärta.

Av Anneli Wikström

Läs mer: Christina Perris dotter föddes död.

Läs mer: Saker att tänka på när du pratar med någon som sörjer sitt barn.

 

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: