fbpx

12 april – Spädbarnsfonden firar 30 år!

 In Startsidan, Uncategorized

Idag firar Spädbarnsfonden 30 år! Den 12 april 1986 bildades föreningen under namnet Föräldraförening Plötslig Spädbarnsdöd med Ingela Bendt som ordförande.

Det som prioriterades mest var att ta fram en folder som riktade sig till drabbade föräldrar. Medlemsantalet 1987 var 220 familjer. 1991dog det 139 barn i PSD. 1992 – ”Minska risken för PSD” foldern, framställdes i samarbete med Socialstyrelsen. 1994 – Föreningen börjar aktivt att förmedla ”Minska risken för PSD” foldern, 1995- 43 barn dog i PSD. 1999 – Föreningen ändrar namn till Föräldraföreningen Spädbarnsdöd för att bredda verksamheten att innefatta även barn som dör intrauterint. 2000 – En manifestation genomförs i Stockholm. 200 personer tänder 800 ljus för alla de barn som dör i Sverige under sitt första levnadsår. Astrid Lindgren blir hedersmedlem. 2002 – Föreningen har 4800 medlemmar.

Nu heter vi Spädbarnsfonden och arbetet mot att färre barn skall dö fortsätter. Vi arbetar även för att stödet för de familjer som drabbas skall bli ännu bättre.

Under det gångna året har vi skapat Minnespåsen, en tygpåse med stödmaterial som lämnas till föräldrar direkt på sjukhus när man förlorat ett barn. Vi har precis översatt vår folder ”Att förlora ett barn” till flera språk, den kommer snart att tryckas och distribueras ut till sjukhusen. Vi kommer under året att marknadsföra vår forskningsfond mer, för att sponsra mer forskning inom spädbarnsdöd. Vi har hittills delat ut ca1,6 miljoner kronor ur vår forskningsfond.

TACK alla som har arbetat aktivt inom Spädbarnsfonden under de här 30 åren! Tack alla ordföranden, styrelsemedlemmar, kanslipersonal, distriktsamordnare, gåvogivare och medlemmar. Tack för era visoner och hårda arbete som drivit vår viktiga förening framåt. Vi ser fram emot minst 30 år till! heart emoticon

Recent Posts
0
%d bloggare gillar detta: